Откажете се от това, за да имате успешни деца


Откажете се от това, за да имате успешни деца
Снимка: iStock/Guliver

Всеки добър родител иска да бъде деен в живота на децата си и да ги подготви за бъдещи успехи. Въпреки това, има тънка линия между придържането към съответни граници, правенето на  конструктивни предложения и прекаленото обгрижване на детето.

Задушаването на децата с прекалено много правила и очаквания може да понижи самочувствието и креативността им. Ето 6 неща, от които трябва да се откажете, за да се уверите, че децата ви растат здрави, щастливи и свободни да бъдат себе си, отколкото психически и физически да живеят според вашите очаквания.

1. Откажете се от това да им казвате какво да правят

Разбира се на децата трябва да им бъдат давани насоки, докато научават повече за света около тях, но това не означава, че трябва да им казвате какво да правят във всеки аспект от живота си. Вместо това ги попитайте за действията, които са избрали за себе си. Заливането на децата ви с ненужни инструкции за това как трябва да живеят живота си ще предизвика негодувание и ще възпрепятства тяхното творчество, защото вие ще мислите вместо тях.

2. Откажете се от нереалистичните си очаквания

Запомнете, че децата са човешки същества и никой човек не е перфектен. Изключително стресиращо е за едно дете да смята, че трябва да бъде "най-доброто" в нещо (или във всичко), за да се счита за пълноценно. Всички ние имаме нашите индивидуални сили и слабости. Общувайте с детето си и му показвайте, че цените неговата уникална смесица от таланти.

3. Откажете се прекалената защита

Ако сте от тези хора, които се притесняват за всяко възможно последствие или потенциална катастрофа, се погрижете това поведение да не се отрази върху начина, по който се грижите за детето си. На децата трябва да им бъде предоставена свободата да имат нови преживявания и да правят собствени грешки. Ако ги спирате от нови възможности или дейности заради вероятността, че могат да попаднат в опасност, детето ви ще научи, че светът е несигурно място. Като резултат е по-малко вероятно в бъдеще да поемат позитивни рискове.

4. Откажете да взимате решения вместо тях

Важно умение за всички успешни възрастни е да се научат как да взимат правилни решения. Тази способност трябва да бъде развита в детството. Помогнете на детето си да прави житейски избори, като например да избере хоби или специалност в университета, но да са наясно, че те носят цялата отговорност за решенията си. 

5. Откажете се да ги обвинявате за грешките им

Всеки прави грешки и това включва вашето дете. Освен ако определена грешка е резултат от явно неразумно решение, не се опитвайте да обвинявате детето си повече, отколкото е необходимо, когато сбърка. Грешките често са ценни, тъй като чрез тях придобиваме нови знания. Седнете с детето си и поговорете с него какво може да научи от грешката си, за да може в бъдеще да прави по-добри избори.

6. Откажете се да поставяте прекалено много семейни правила

Някои семейни правила са необходими. В крайна сметка, децата имат нужда от определени граници и трябва да бъдат научени кое е правилно и кое грешно. Въпреки това, прекалено строгите органичения може да предизвикат в едно дете ненужно безпокойство, а това означава да живеят в постоянен страх, че могат да нарушат някое правило.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама