Празник на физическата активност обединява училищата


Празник на физическата активност обединява училищата
Снимка: БГ Бъди активен

2018 ще бъде четвъртата година, през която в България ще се осъществи Европейски ден на спорта в училище. Събитието ще се проведе на 28 септември.

Европейски ден на спорта в училище e посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците. Изпробват се нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за "принадлежност към училището" за всеки участник. За изминалите три години участие в него са взели над 200 000 ученици.

Инициативата е част от Европейска седмица на спорта и отново е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

Нивата на обездвижване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия. Половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност, а липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб. Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет. За да бъде решен този проблем трябва да се започне от училището. То трябва постоянно да разпространява посланието за нуждата от физическа активност и здравно развитие, не само чрез преподавателя по физическо възпитание, но и с помощта на учителите по останалите предмети и, разбира се - на самия директор.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

Да се свържат с други европейски страни;

Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;

Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;

Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;

Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.

Всяко училище може да се регистрира за събитието ТУК!

Допълнителна информацията за начина на регистрация в кампанията и условията за участие на училищата ще бъде публикувана на сайта на сдружение BG Бъди активен bgbeactive.org

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама