Празнуваме Гергьовден


Празнуваме Гергьовден

Днес, 6 май, почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.

По времето на император Диоклетиан Георги Победоносец е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, като е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 23 април. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник.

На 6 май в България е и Денят на храбростта и празник на Българската армия.

Според народните поверия Св. Георги е покровител и на стадата, овчарите и земеделците. Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено. На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например маруля, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

Хиляди българи, носещи името Георги и Гергана и техните производни, празнуват имен ден днес.

Едно от най-разпространените сред мъжете продължава да е името Георги, то се нарежда на първо място в класацията и така се казват 170 000 български мъже. При жените Гергана не е чак толкова популярно, но все пак е в Топ 10 и така се казват близо 30 000 българки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама