Развитието на децата зависи от храненето на бащата


Развитието на децата зависи от храненето на бащата
Снимка: iStock/Guliver

Начинът на живот, който води бащата, се отразява върху мисловните способности на неговите наследници, показва изследване на Германския център за невродегенеративни болести върху плъхове.

Според него, ако гризачите бащи се хранят предимно с богати на фолиева киселина, метионин и витамин Б12 храни, то техните поколения не се справят добре при тестове на паметта. Този начин на хранене се отразява върху т. нар. епигенетични модели на генома и това "репрограмиране" се предава и на наследниците чрез спермата.

Това показва, че високият прием на подобни храни може да има същият ефект и върху хората, които консумират много енергийни напитки или хранителни добавки от фолиева киселина, пише научното издание "Сайънс дейли".

Според изследванията развитието на детето зависи не само от хранителните навици и начин на живот на майката, но също така и на факторите от околната среда, на които е изложен бащата. Например, ако мъжки плъх консумира храни, богати на мазнини, то той ще предаде на своето поколение склонност към диабет

Според д-р Дан Енингер, който води изследването на Германския център за невродегенеративни болести, досега се е смятало, че епигенетичните маркери на бащата се изтриват в момента на сливането между сперматозоида и яйцеклетката. Това обаче изглежда не е напълно вярно.

По време на проучването мъжки мишки са били хранени предимно с богати на метилови донори (които могат да преобразуват метилови групи) храни като метионин, фолиева киселина, витамин Б12, холин, бетаин и цинк. Шест седмици по-късно те са били чифтосани с женски плъхове, като потомците им са показали по-лоши резултати при тестове с учене и запомняне, в сравнение с потомството на бащи, хранени нормално.

"Успяхме да покажем, че дори и малка промяна в начина на хранене на бащата може да причини нарушения на уменията за учене при потомството", заяви Енингер.

Изменения са били открити не само при поведението на потомството, но и в неговите мозъци – нервните окончания на хипокампуса също реагират по-бавно на електрически стимули.

Въпреки че проучването е извършено върху мишки, подобен начин на хранене може да се отрази и върху хората, най-вече при тези, които имат завишена консумация на фолиева киселина.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама