Съвети как да отглеждаме децата си от един баща


Съвети как да отглеждаме децата си от един баща
Снимка: iStock/Guliver

Дизайнерът Никита Иванов разкри правилата, които са му помогнали да отгледа две успешни деца.

1. Ограниченията за вашите деца трябва да бъдат съобразени с безопасността и личната свобода на другите хора. Формулирайте ги колкото се може по-ясно и просто. Когато става дума за всичко друго, нека детето ви да експериментира свободно.

2. Наказанията са предварително известни, неизбежни и предвидими. Една неясна причинно-следствена връзка разбива нервите и на децата, и на родителите. Родителските викове и свирепи изражения са симптоми, заради които възрастният трябва да отиде на психиатър.

3. Майката и бащата винаги трябва да бъдат на една и съща страна. Ако майката наказва детето си, бащата никога не трябва да отменя наказанието. Това не означава, че родителите не обичат децата си. Това е просто наказание за лошо поведение.

4. Порастването означава нови възможности, а не нови задължения. Никога не казвайте на детето си, че то вече е по-голямо и заради това дължи на някого нещо. Това не само ще навреди на детството му, но също така на отношенията му с техните по-млади братя и сестри. Те не дължат нищо, тъй като не са избрали да се родят първи.

5. Децата са отражения на своите родители. Колкото по-истерично и нервно е детето, толкова по-спокоен трябва да бъде родителят. Децата копират поведението на родителите си, тъй като ги виждат като модели за подражание.

6. Не плашете децата си. Никога. Независимо от всичко. Забравете за историите от типа "Мама ще спре да те обича", "Торбалан ще дойде и ще те открадне, ако не слушаш". Те съсипват детското съзнание.

7. Не сравнявайте децата с други. Ако искате те да са щастливи, а не само с високи оценки, тя нямат нужда от тези глупости. Фокусът върху другите съсипва тяхното самочувствие и увереност. 

8. Дайте им избор и ги научете да слушат желанията си. Деца, които не са питани какво искат и не им е дадено правото на избор, се превръщат в нерешителни и нещастни възрастни. Те могат да избират почти всичко: каква закуска искат, играчките си, анимационните филмчета, дрехи или какво ще правят през уикенда.

9. "Направи това" никога не върши работа. Личният пример постепенно започва да действа. Не принуждавайте детето да прави нещо - нека то да се вдъхнови от вашите действия.

10. Любовта не е част от сделката. Родителите обичат децата си не заради успеха им или доброто поведение. Те просто ги обичат. Без никакви условия.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама