Технократи: Роботът - мой приятел


Технократи: Роботът - мой приятел
Снимка: Нова Броудкастинг Груп

Повечето днешни деца притежават вродено любопитство към технологиите. И в това няма нищо лошо. Особено, когато попаднат при правилните хора, които знаят как да стимулират въображението им и да им дадат разнообразни технологични и практически познания. Точно това правят нашите приятели от "Технократи", които тази година са сред номинираните в инициативата "Промяната" (гласувайте ТУК). И тъй като ни беше интересно да научим повече за роботиката и за "Технократи", си поговорихме с Ивайло, един от основателите на технологично-образователния център (в дясно на снимката бел. р.).

Кога и кой стартира "Технократи"?

Идеята за детски технологично-образователен център се роди преди около 3 години в Дания, където учих, работих и живях почти 4 години. Имах щастието да работя за високотехнологична компания с фокус върху роботика и там за първи път видях начина, по който роботика и технологии се използват в образованието при работа с деца. Самият проект доби форма и завършек, когато срещнах Михайло. Тъй като той самият е технократ и инвеститор в иновативни проекти (като "Резонатор", където ще бъде домът на "Технократи") след два разговора решихме да направим "Технократи". Да пренесем и доразвием тук този модел за българските деца. И така, след месец се прибрах в България и инвестирахме време и ресурс за осъществяване на проекта.

Работите предимно с деца и младежи. Какви са основните цели на занятията ви по роботика и по какъв начин помагат на детското развитие?

Стараем се да дадем един по-холистичен подход с акцент върху екипната работа, практически приложимите знания и развиването на критическо мислене, въображение и вземане на решения. Технологиите просто правят процеса по-забавен и, разбира се, практически насочен! Целта не е да направим всички деца, които идват при нас, инженери и програмисти. А да ги подготвим за начина, по който технологиите ще бъдат голяма част от живота им и да помогнем да опознаят по-добре себе си и силните си страни. Да съхраним вроденото им любопитство и жажда за знания.

Как реагират децата при първия си досег с роботи?

Общо взето две са основните реакции при първия контакт между дете и робот - от една страна, неподправено вълнение и любопитство, а от друга - недоверие и леко притеснение. Трябват ни не повече от 30-40 минути и общо взето напрежението изчезва и децата се отдават на своето естествено състояние - да бъдат откриватели! Не само че децата свикват и приемат мисълта, че те управляват и контролират технологиите, но и друг важен ефект е развиването на така модерните "меки умения" - способността да общуват и да се справят с емоциите си. Когато децата не успеят да осъществят даден експеримент или задача, отначало се афектират, но не се отказват и с времето и постигането на успехи започват да разбират, че успехът и ученето са процес, който изисква търпение и усилия. И че забавлението може да върви ръка за ръка с него.

Повечето днешни деца са изцяло отдадени на новите технологии – компютри, телефони, таблети... Каква е правилната доза?

Истината е, че няма една правилна формула за това колко и как децата трябва да боравят с технологии. Вярвам, че едно от най-важните неща е родителите да отделят необходимото време за децата си и да имат пълноценна комуникация с тях. А във времето, в което детето е пред екран, е важно дали то е само консуматор или е активно - да анализира, да взима решения, да измисля идеи. Истината е, че технологиите могат да бъдат доста пристрастяващи и затова не е разумно децата в ранна детска възраст, разбирайте 3-6 години, да прекарват часове на таблета или телефона.

Тази година сте сред номинираните проекти в инициативата "Промяната". Защо хората да гласуват за вас?

Първо искам да поздравя всички прекрасни инициативи, които достигнаха до финала! Вярвам, че всеки един от нас заслужава да спечели и се е заел с наистина значима кауза. В XXI век и технологичната революция, в която нашите деца растат, умението да твориш и общуваш става все по-ценно, защото голяма част от стандартизираните работни позиции, които не изискват творческа мисъл, поемане на рискове или силни комуникационни умения ще бъдат автоматизиране в следващите 20-30 години. Вярваме, че подготвяме децата за тази промяна и им даваме шанс да опознаят технологиите по начин, който им позволява да открият нови знания и хоризонти, не само за света, но и за самите себе си!

Каква е промяната, която искате да осъществите с "Технократи"?

Детското въображение трябва да се защитава в училище, като се насърчават дискусии, практически експерименти, физически активности и не на последно място - поемане на отговорност! Децата съумяват да запазят въображението си до момента, в който системата не ги подтисне и принуди да влязат в кутийка. Надали има нещо, което тежи повече на децата. И ние работим точно в тази посока - да създадем процес, в който децата имат свободата да учат и да творят чрез технологии, работейки в екип и поемайки отговорност!


Ако ви харесва това, което "Технократи" правят за образованието и развитието на децата ни, можете да ги подкрепите. Гласувайте за тях в социалната инициатива "Промяната" ТУК!

Технократи

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама