Защо децата ни да закусват като крале?


Защо децата ни да закусват като крале?

„Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята дай на врага си“ гласи стара поговорка, чийто английски аналог е „Закуси като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк“.

Въпреки тези мъдри поговорки и съвременните многобройни и авторитетни проучвания, които показват еднозначно ползите от закуската, един от всеки осем ученици стартира деня си, без да закуси. Причините са различни – някъде родителите не държат децата им да закусват, или пък децата твърдят, че нямат време, или че не са гладни, или пък просто не харесват храните за закуска.

Защо обаче закуските, а също така и междинните закуски, са много важни за здравето на децата и защо не бива да се пропускат? Какво трябва да съдържа перфектната закуска и трудно ли е да научим децата да закусват?

Сутрешната закуска е най-важното хранене за деня, защото зарежда организма с енергия след нощния сън и глад през последните 9 – 10 часа. Трябва да се закусва не по-късно от два часа след ставането от сън. От здравословната закуската се очаква да достави 20 – 25% от енергията, необходима на детето за деня. Закуската трябва да е и разнообразна и балансирана. Освен енергия, чрез нея организмът си набавя необходимите за нормалния растеж и развитие вещества – пълноценен протеин, калций, цинк, желязо, витамини от група В, фибри. Ако не се приемат със закуската тези макро и микронутриенти – витамини и минерали, трудно се компенсират със следващите хранения.

Закуската влияе благоприятно върху когнитивните функции. Редица научни изследвания показват, че децата в училищна възраст, които закусват сутрин, имат по-добри резултати в училище, по-концентрирани са, усвояват по-бързо и с по-голяма лекота учебния материал. Закуската възстановява нивата на глюкоза в мозъка, така необходима за адекватната функция на мозъка. Редовната закуска доставя и така необходимите за мозъка омега-3 полиненаситени мастни киселини, холин, витамини група В, витамин D, минерали. Благотворно влияние за резултатите на децата имат и междинните закуски.

Закуската означава и по-добро поведение и по-ниски нива на стрес. Децата, които пропускат закуската, се изморяват по-бързо, често са по-раздразнителни или неспокойни по-късно сутринта и в следобедните часове. Децата, които закусват редовно, имат повече енергия, по-малко вероятно е да проявяват агресивно поведение и имат по-добро отношение към училищните си ангажименти.

Закуската, наред с междинните закуски, има дългосрочни позитивни ефекти за здравето на децата: спомага за поддържане на здравословно тегло през целия живот и води до намаляване на затлъстяването, повишеното кръвно налягане, сърдечносъдовите заболявания и диабета. Увеличаването на затлъстяването в детска възраст отчасти се дължи на изчезването на нормалните хранителни навици в много от днешните домакинства.

И все пак как да мотивираме децата да закусват?

Без значение защо децата не закусват, родителите могат и трябва да намерят начин да им създадат здравословни навици. Средствата са различни – като дават личен пример и закусват с децата си, като изберат храни, които са здравословни и вкусни и същевременно изискват малко подготовка, като пресни плодове и зеленчуци, мляко, плодово и кисело мляко, сирене, извара, твърдо сварени яйца, пълнозърнести храни (хляб, макарони, овесени ядки). Ако децата ви твърдят, че не са гладни сутрин, се опитайте да им създадете навик да закусват, като им предложите плод или плодов фреш, мляко или смути от плодове и кисело мляко или пакетирани плодови млекца.

Децата обикновено имитират поведението на възрастните, така че ако те не виждат родителите си да закусват, ще са склонни да пропускат това хранене. Затова – дайте добър пример на децата си и самите вие закусвайте като крале.

Автор: д-р Мария Николова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама