Quantcast

Семейство

Как да закалим новороденото и кърмачето

  • Как да закалим новороденото и кърмачето
    Дата:
Дата: 26.03.2012
Iwoman.bg

"Българинът се страхува само от две неща – да не простине и да не се мине." Тази шеговита истина припомни Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени, по време на лекцията "Да поговорим за това, което най-често пропускаме – за закаляването на новороденото".

Повече по темата желаещите научиха по време на поредното занимание в Безплатното общинско училище за бъдеще родители, което се провежда през събота в книжарница "Форум" в мол "Галерия Пловдив".

Г-жа Борисова припомни и определенията за новородено – така се нарича бебето до края на първия месец, а кърмаче – до края на първата годинка. Обикновено със специалните закалителни процедури започваме към края на този прочут първи месец, когато като майка сме натрупали опит и тревожността ни не е толкова голяма. В същото време именно при ежедневните грижи през този тревожен месец има сериозна опасност да изнежим скъпото ни съкровище."

Лекторката посочи факт от практиката на педиатрите – по-често майките прегряват бебето, това се среща буквално всеки ден, отколкото простудяването, от което така се страхуват всички.

Според Борисова при отглеждането на първото си дете родителите често пропускат закаляването, поради липсата на опит. "Закаляването е процес. Не може да очакваме да правим нещо от време-навреме и бебето ни да е устойчиво на резки промени на външната среда. За това е добре да мислим преди раждането на детето ни, да се информираме и да говорим с бъдещия татко, защото ако майката е зиморничава, много вероятно е да изнежи бъдещото бебе", обясни г-жа Борисова.

Съществуват правила, които задължително трябва да се спазват, за да има добър резултат:

- системност: веднъж започнало, закаляването трябва да се провежда всеки ден, през всички сезони на годината;

- постепенност на продължителността и на силата на въздействие;

- индивидуален подход – не само според възрастта и здравословното състояние, но и според особеностите на нашето бебе.

Най-често задаваният въпрос от бъдещите майки е кога за изведем за пръв път бебето навън, за колко време и кога не е добре да го извеждаме. Всъщност първото изнасяне на новороденото навън е при изписването му от болницата, припомни г-жа Борисова. Ако става въпрос за разходка в парка, то тя трябва да се предхожда от малка подготовка. Оставяме бебето най-напред пред отворен прозорец (най-удобно е просто да е в леглото си, ако то е с колелца), после – на терасата и след това – в парка. Продължителността на престоя зависи от температурата на въздуха, но основното правило е да е постепенно. Започваме от 15 минути и стигаме до 4 часа (за по-голямо бебе) разходка и сън на открито. При мъгла, силен вятър, дъжд и минусови температури не би трябвало новороденото да се извежда за пръв път. Ако бебето е почти на месец и ние вече сме го оставяли да спи в парка, може да застанем под навес при дъжд и вятър или просто да покрием количката.

Ако се страхувате от студеното време за извеждане на новородено, то знайте, че подходящи температури за това са от 12 до 25 – 28 градуса. При по-високи температури извеждаме бебето сутрин рано и късно след обед. Да не се забравя бялата памучна шапка, въпреки, че бебето е на сянка. Ако сме решили да слагаме крем против слънце, то е задължително той да е специален бебешки и да се нанесе 30 минути преди излизане.

Важното е да помним: ден без разходка навън е загубен ден за развитието на бебето, подчерта Антоанета Борисова.

Тя говори с родителите и за подходящата температура в стаята на мъничето. Българските педиатри препоръчват температурата на стаята, в която се отглежда новороденото да е от 21 до 23-24 градуса. Към края на първия месец през нощта може да е към 19, даже 18 градуса. Често се налага да решим да пускаме ли климатик през лятото. Западните педиатри смятат, че бебетата са по-издръжливи, отколкото очакваме и ако в стаята е с няколко градуса над комфортната, е добре да поразголим бебето, колкото можем. Ако нямаме климатик не е необходимо да купуваме, още повече, че може да имаме известни резерви за използването му. Изобщо, нека бъдем внимателни и да следим реакциите на детенцето. Някои мами през горещините включват вентилатор, като насочват струята към стена, далеч от креватчето на бебето. Има данни, че лекото движение на въздуха спомага за дишането на здрави, доносени новородени.

Още един въпрос, по който се различават мненията на българските и западните педиатри: колко ката дрехи да обличаме на новороденото? Българските специалисти препоръчват колкото ката има майката плюс един, а от западен педиатър ще чуете: "Колкото има майката, минус 1" Може би затова в Англия срещаме толкова облечени с якета и ботуши майки с разголени деца в количките! Това прави впечатление дори на хора, които не се заглеждат по бебетата. Така, че разумно е да изберете едно средно мнение.

Общо коментари / 0 Напиши коментар
Твоят коментар
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.