5 неща за родителството, които никой не ви казва


5 неща за родителството, които никой не ви казва

Бях на 19, когато синът ми (нашето първо дете) се роди. Отне ни всичко на всичко 30 минути, след като се прибрахме у дома от болницата, за да разберем, че нямаме ни най-малка представа какво да правим. Така че натиснахме паник бутоните на телефоните, за да плачем на родителите си.

С течение на времето и след още две деца (най-големият ни в момента е на 15) понаучихме това-онова за родителството. То може да бъде много вдъхновяващо, но и доста болезнено преживяване. Ето някои неща от нашия родителски опит – неща за родителството, които никой не ви казва.

1. Ще има моменти, когато не можете да понасяте децата си

Всички познаваме от онези родители, които твърдят, че родителството е прекрасно през цялото време, но смятам, ще се съгласите, че преувеличават. Да си родител е радостно, но понякога децата ни карат да искаме да крещим. Те крият неща, лъжат, бият се. Всеки ден правят по нещо. Нямат копче за изключване и трябва непрекъснато да сте нащрек.

Ще има много моменти, в които ще ви се иска да си починете от децата си. Ще има и моменти, в които ще правят неща, от които ви иде да си заскубете косите. Единственото, което можем да направим е да си припомним нашето собствено детство и да се опитаме да ги напътстваме така, че да вземат правилното решение. Нашата роля като родители е да ги учим и да ги водим, за да открият и развият това, което ги прави специални.

2. Това е доживотен, 24/7 ангажимент

Когато решим да имаме деца, знаем, че е за цял живот, но това, за което не си даваме сметка е, че ще трябва да сме на разположение 24 часа, 7 дни в седмицата и това никога няма да свърши. Дори когато пораснат, познайте на кого се обаждат, когато имат проблем?

Бъдете подготвени да поставяте нуждите на децата си пред своите. Не е нужно да знаете всички отговори и да имате решение за всичко, но трябва да сте рамото, на което да си поплачат. Трябва да отделяте време и за себе си, разбира се, но приемете, че сте се захванали с нещо, по-голямо от вас и вашите нужди.

3. Няма универсално решение за всички проблеми

Нямаше ли да е страхотно, ако можехме да използваме едни и същи методи всеки път? Уви, всяко от децата ни е различно и с всяко трябва да се работи по начин, пасващ най-добре на неговата индивидуалност. Да се опитвате да се държите с всички по един и същи начин би ви донесло само допълнителен стрес.

Не трябва да ги уеднаквяваме и да ги правим конформисти; трябва да ги научим, че са специални точно такива, каквито са. Има много родители, които учат децата си да оцветяват само в контурите, но точно извън тях е зоната, в която се случват чудесата.

4. Всички книги за родители на света няма да ви помогнат

Не ме разбирайте погрешно – има книги, от които можете да научите някои неща. Но като цяло, родителството е уникално изживяване и няма книги за всички откачени ситуации, в които може да попаднете.

Много неща ще научите сами, от собствените си грешки. Може да прочетете някои книги, за да сте подготвени, но по-важното е да се научите бързо да се изправяте на крака и да очаквате неочакваното. Напишете свое собствено ръководство и се връщайте към него при нужда.

5. Родителството ще ви се отблагодари

Да си родител е трудно и не се раздават награди за добре свършена работа. Понякога ще се питате защо въобще ви трябваше да имате деца. Но въпреки лудостта и хаоса, децата са страхотни. Те са най-доброто от нас и имат възможността да направят нещата, които ние винаги сме искали да правим.

Децата са радост и привилегия. Те са нашето наследство и тези, които ще предадат нашето наследство на следващото поколение. Много хора биха искали да са родители, но нямат тази възможност. Да можеш да имаш деца е нещо, за което винаги трябва да сме благодарни, дори в тежките моменти.

Би било добре, ако всичко по отношение на родителството се развиваше по план, но това става само по филмите. В моментите, в които ви се иска да си заскубете косите, отстъпете назад и дишайте дълбоко.

Подремнете малко или послушайте музика, просто запомнете, че всичко ще бъде наред. Не се плашете от хаоса и направете най-доброто, на което сте способни. Тези малки ваши отражения ще са вашата награда. Струва си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама