Какво да разкриваме пред съпруга си


Какво да разкриваме пред съпруга си
Снимка: iStock/Guliver

В добър брак можем повече да бъдем самите себе си с нашия партньор, отколкото с който и да било друг на света.

Може да имаме несъвършенства и все пак да бъдем обичани. Да бъдеш уязвим означава да рискуваш да споделиш истинското си аз, вместо да казваш това, което си мислиш, че партньорът иска да чуе. Споделянето на мисли и чувства поражда доверие и интимност.

Според учителя по медитация автор Шарън Залцбърг, "Възприемането на нашата присъща уязвимост е един от най-добрите начини да се прекъсне цикълът на страх и самовглъбяване. Това може да бъде толкова просто, колкото да приемем помощ от другите, когато имаме нужда от нея... Ние смятаме, че трябва да сме отговорни през цялото време, че ние винаги трябва да се контролираме... това просто не е вярно."

Защо много хора се страхуват

Много хора изпитват трудност да изразят уязвимост. Не е необичайно мъж, който е бил уволнен от работа, да се забави няколко дни или дори седмици да каже на жена си. Образът на Джон Уейн (американски актьор), непобедим "мъж на мъжете“, който винаги излиза на върха и не изразява нежни чувства съществува, както и мъжкото его.

И мъжете, и жените се страхуват, че ако кажат какво чувстват, мислят, желаят или признаят провал, те ще бъдат оценени негативно.

Как можете да насърчите партньора си да се отвори към вас? Когато той (или тя) сподели нещо деликатно или разкрива възприета слабост, слушайте внимателно. Подкрепете го. Ако звучи гневно, дори и към вас, кажете нежно: "Чувам, че си ядосан (или разстроен, наранен или разочарован).“

Да бъдещ уязвим може да бъде рисковано

Някои хора имат затруднения да приемат някой, който изразява уязвимост. Най-вероятно тези хора имат трудности да приемат някои аспекти от самите себе си, което те осъждат като неприемливо и проектират лошия си Аз-образ върху наличната мишена. Такива личности може да реагират на нашето честно себеизразяване, като се опитат да ни повалят или да ни изкарат "грешни“.

Например, самочувствието на Джина било сринато, след като тя била уволнена от работа като директор личен състав. Когато тя казала на Фил, неин познат, че е безработна, той казал: "Много е лошо, че нямаш никакви умения."

Някой, който отговаря на чуждата уязвимост толкова безчувствено или враждебно, е лош кандидат за здрава връзка. Добър потенциален или реален партньор ще слуша и ще отговори с уважение, когато вие разкриете истината за себе и ситуацията и няма да ви съди негативно.

Да придобием смелост да бъдем уязвими

Хората, които виждам в моята практика, обикновено имат трудности във взаимоотношенията, защото им е трудно да се отнасят истински. Те научили докато растели, че не е безопасно да изразяват себе си честно, защото били критикувани, когато го правели. Като деца те са получили посланието, че трябва да загърбят истинското себеизразяване и продължават по същата схема и в зряла възраст. Те стават "хора нагаждачи", които се страхуват да покажат своето истинско Аз, а вместо това те споделят само чувствата, мислите и желанията, които те смятат, че другият човек ще се радва да чуе.

Ако вие и вашият потенциален или реален брачен партньор нямате достатъчно спокойни отношения, така че да си позволите да изразявате своите уязвимости, то помислете да потърсите консултации с тази цел наум. Вашата инвестиция вероятно ще донесе огромно подобрение във вашите отношения.

Споделянето на чувства помага да се свържете

Една предупредителна бележка: Не е нужно да споделяте всичко с партньора си, особено за предишни връзки, които нямат отношение към текущата. Без признания моля. Можете да споделяте това, което е важно за вас сега и се отнася за вашата настояща и специална връзка.

Споделяйки уязвимостите си, вие и вашият любим ще започнете да познавате и разбирате един друг по-пълно. Ето защо да позволите на вашия партньор да види вашите уязвимости е дар. Ако го направите, това ще позволи на другия да бъде съпричастен с вас и да ви помогне. Ето как вашият чудесен партньор ще отговори на вашата откритост.

Източник: sroditeli.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама