Удължиха извънредната епидемична обстановка до края на юли


Удължиха извънредната епидемична обстановка до края на юли
Снимка: iStock/Guliver

Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена с нови 2 седмици до края на юли. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг.

Решението е взето след след среща на Националния оперативен щаб с премиера Бойко Борисов, а причината е нарастващият брой на заразените с коронавирус.

Властите препоръчват да се намалят до минимум масовите събирания, тъй като те водят до струпване на хора и ръст на случаите на COVID-19.

Контролът по спазване на противоепидемичните мерки ще е още по-строг и масов, но засега няма да се налагат нови тежки забрани и ограничения. При нужда областните щабове ще имат право да налагат нови ограничения.

Кирил Ананиев ще издаде заповед, включваща страните, чиито граждани няма да бъдат допускани до територията на страната ни, както и тези, които ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.

7 ЗНАКА, ЧЕ СТЕ ПРЕКАРАЛИ КОРОНАВИРУС БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ

Засега няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб и е намаляла смъртността от него, подчерта проф. Кантарджиев. И напомни, че при тези вируси като SARS-CoV-2 много зависи какво е общото здравословно състояние и каква е възрастта на заразения.

Същевременно, националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че ще има специална заповед кога се носят маски на публични събития. Той уточни, че говорители на публично събития (водещи, включително телевизионни водещи) няма да има нужда да носят маски.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама