"Плът" - роман, пропит с меланхолия


"Плът" - роман, пропит с меланхолия
Снимка: Издателство "Колибри"

"Плът" е невероятно сетивен, същевременно дълбок, интроспективен роман за неумолимия ход на времето. Роман, пропит с меланхолия и самота, съдържащи се в самото име на главната героиня.

Соледад току-що е навършила шейсет, преживяла е любовно разочарование и иска да впечатли бившия си любовник с новото си завоевание – мускулесто трийсетгодишно жиголо. Последвалите перипетии, разказани изкусно, с тънък хумор и самоирония, с интересни препратки към живота на прочути творци, са метафора на времето, на тъгата по отминалата младост, на страха от старостта.

"Нарекох книгата си "Плът" понеже говоря за плътта, която ни убива, която ни състарява и разболява, ала същата тази плът е в състояние и да ни изстреля във висините, да ни даде криле, да ни доближи до вечността, защото при изблиците на страст именно плътта ни освобождава от смъртта", споделя авторът.

Не пропускайте възможността да чуете специално подбран откъс от "Плът" в рамките на тазгодишното издание на Нощта на литературата на 9 май.

***

Стилът на Роса Монтеро може да бъде окачествен като "етика на надеждата". Родена през 1951 г. в Мадрид, тя учи журналистика и психология, известно време работи с независими театрални трупи, докато не започва да пише за различни медии, включително за престижния вестник El País. Печели огромно признание за журналистическата си дейност, а по-късно и за романите си, които са преведени на повече от 20 езика. Носителка е на титлата "Доктор хонорис кауза" на Университета в Пуерто Рико, а през 2017 г. беше удостоена с Националната награда за литература на Испания. Нейното творчество представлява задълбочена дисекция на идентичността и човешките взаимоотношения, на житейските кризи, свързани със съзнанието за изплъзващото се време. В България е известна с романите "Указания за спасяването на света" и "Дъщерята на канибала".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама