"Крадецът на праскови" излиза в луксозно издание


"Крадецът на праскови" излиза в луксозно издание
Снимка: Сиела

Една от най-красивите любовни истории в българската литература – "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев – се появява на българския пазар в ново луксозно издание с твърди корици и с илюстрациите на Дамян Дамянов.

Вдъхновилата едноименния филм на Въло Радев и с участието на Невена Коканова и Раде Маркович повест ще ви направи част от трагичната съдба на Елисавета – жената на строгия полковник Михаил – и сръбския военнопленник Иво Обретенович.

Първата световна война, Велико Търново

В град, препълнен с евакуирани и в който във всяка къща живеят по две-три семейства, водата и храната не достигат, а несигурността прелива по калдъръмените тротоари, съдбата на една жена завинаги се променя, когато се оказва лице в лице с мъжа със смолисточерни очи.

Единият е пленник на сивото си и лишено от любов ежедневие, върху другия тегне печата на смъртта и войната. Естественият стремеж към щастие ги събира, а любовта се оказва единственото спасение в разпадащия се около тях свят, в който всичко човешко сякаш е неумолимо заличено от сърцата на хората.

С тънък психологизъм и майсторство Емилиян Станев изследва както мрачната, непозната страна на човешките страсти, така и тази, която възвисява и облагородява.

"Крадецът на праскови" успява не само да покаже българската действителност, но и да излезе извън рамките на националното, превръщайки се в универсален психологически роман за сложната и противоречива човешка природа. Роман за обичта, която успява да открадне, да спаси духа дори и от смъртта.

"Крадецът на праскови" е роман за невъзможността. За любовта като единствено спасение в един разпадащ се свят. 

И нейната неосъществимост. 

Емилиян Станев използва историческите събития като фон на една разтърсваща любовна история, за да ни убеди, че всяка война започва първо в нас самите.

Георги Тошев

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама