"Любов" от Елен Делфорж - книга, (с) която да обичаш


"Любов" от Елен Делфорж - книга, (с) която да обичаш
Снимка: Дъбови листа

Преди година "Мама" на Елен Делфорж и Кантен Гребан плени хиляди жени от цял свят със своя проникновен поглед към майчинството и спиращи дъха илюстрации. Сега двамата отново си партнират в създаването на "Любов" - картинна книга за възрастни, в която се влюбваш от пръв поглед.

"Любов" съчетава изящните текстове на Елен Делфорж с пленителните илюстрации на Кантен Гребан, а големият формат позволява на читателите да се насладят в детайли на картините му, които според белгийската критика са "бляскав химн на любовта и влюбените". Илюстрациите са своеобразна разходка сред различните епохи и тенденции в изкуството във Франция - арт нуво, арт деко, типичните за Втората световна война агитационни плакати и изкуството на "децата на цветята" от 60-те.

Гребан споделя, че винаги е бил изкушен от рисуването на портрети и иска да издаде книга с такива. Приема съвета на един от редакторите, с които работи, и се насочва към темата за майчинството, а първите скици носи на Елен, която създава текстовете към тях. Така се ражда "Мама", която покорява милиони сърца и бързо е преведена над 21 езика в цял свят. "Любов" е нейно идейно продължение - ако първата книга на белгийското дуо е посветена на обичта между майката и детето, то "Любов" е за страстта и чувствата, които предхождат майчинството.

"Всичко произтича от илюстрациите на Кантен. Искахме да разкажем истории, неподвластни на времето. Забавлявахме се! И тази книга, също като "Мама", е много лична. В тези текстове има много от мен самата - любовта към съпруга ми, но и ценностите ми, и спомените за баща ми. Искахме отново да покажем какво е любовта - включително и в онези моменти, когато е трудна, дори невъзможна", разказва Елен Делфорж.

Двамата автори избират кинематографичен подход, показвайки ни само кратки фрагменти от цялата история, с намигване към първите филми в киното. Без изрично да уточняват в коя епоха се развива действието, в картините често виждаме символи, които свързваме с определено време - файтон, трамвай, мотоциклет. Тези символи пренасят читателя в различни периоди и напомнят, че любовта е чувство, което докосва всеки век и всеки човек.

"Да рисуваш различни епохи и култури е радост за илюстратора. Беше прекрасно да проектирам костюми, обстановки и характерни черти. Но именно думите на Елен придават на картините ми смисъл извън очертанията. Според мен това обяснява и успеха на книгата - всеки успява да намери себе си и своята история в нея", споделя своите виждания Кантен Гребан.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама