150 събития в 16 града отбелязват шестата Нощ на театрите


150 събития в 16 града отбелязват шестата Нощ на театрите
Снимка: ПР

150 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, "отворени врати" и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, флашмобове, импро театъра, Театър на бар стола, прожекции, изключително богата детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен ще предложи шестото издание на Нощ на театрите.

Тази година кампанията за инициативата лансира посланието "Очи в очи с театъра", с което иска да сближи още повече театралното изкуство и неговата публика.

Над 1300 творци от различни театрални стилове стават част от европейската платформата и ще представят своите продукции в над 90 локации в 16 града.

Форматът на Нощ на театрите няма аналог в България и става все по-популярен сред младите хора. Именно по-различното "случване" я прави изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми. Нощта на театрите е част от Календара на културните събития за 2018 г. на Столична община.

Live Cam в Нощта

Тази година Нощта на театрите освен театралните сцени и алтернативни пространства в градовете-участници ще превземе и дигиталното пространство. В 6-часовото онлайн студио на 17 ноември всички посланици на Нощта ще застанат очи в очи със своите почитатели. Темата ще е "театър, опера, балет" – в и отвъд сценичното говорене и усещане за изкуството. Q&A сесиите ще дадат възможност на зрителите предварително или по време на живото излъчване от 11 до 17 ч. да задават въпроси. А поредица от видеа ще покажат живота на актьорите през техните собствени очи. Локация на първото по рода си live театрално студио ще е ЧитАлнЯта. Съдържанието ще е достъпно за гледане в България и цял свят във Facebook страницата на Нощта.

Разходки зад кулисите и среща с операта в цирка

За поредна година в Нощта на театрите най-верните фенове на театралното изкуство ще имат възможността да надникнат зад кулисите на най-големия театър в България. Вълнуващата разходка в Народен театър "Иван Вазов" (с предварително записване), ще докосне хората до някои от най-съкровените места, където се ражда магията, наречена Театър. По традиция гидове ще бъдат любими актьори, които освен на тайни места в театъра, ще заведат своите скъпи гости наблизо и далеч в своите спомени, свързани с Народния театър.

Истински празник ще има в Софийска опера и балет. По традиция Нощта на театрите в най-престижната оперно-балетна институция в България ще започне от сутринта. Няколко тура "Операта отблизо" ще срещнат зрителите с вълшебни места, както и с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на "Симон Боканегра". Специално ателие ще покаже и магични моменти от балетното изкуство, а лично посланиците на Нощта – Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще споделят своите ритуали и тайни.

Броени часове преди официалната премиера на "Палячи" на софийска сцена, творческият екип на проекта и световноизвестният тенор Калуди Калудов ще се срещнат с публиката, която ще надникне в един магичен свят. Светът на оперното и цирковото изкуство, които си подават ръка и заедно случват един изумителен спектакъл под купола на Академичен цирк "Балкански" (17 ноември, 14 ч., Цирк "Балкански", вход свободен).

В проекта "Нощни персонажи" се включиха любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев. Тази година за първи път ще бъдат представени с илюстрациите на Теодор Лозанов и с фотографиите на Диляна Флорентин. Фотографиите ще бъдат изложени в Национална библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" (етаж 2), а илюстрациите - в Народния театър (фоайе на Камерна сцена) и бар Петък.

Спектакли от Германия, Израел и Черна гора гастролират в Нощта. "Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер" (в Театър "Азарян"), "Гравитас" (в ДНК) и "Капиталът" (в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна) са чуждестранните заглавия, които вихрено влизат в програмата на шестото издание на инициативата.

Новият авторски моноспектакъл на Ованес Торосян ще има две премиери. Домакин на представлението на 13 ноември в 18:30 ч. ще е Bee Bop Café, а входът е свободен като подарък-комплимент към пловдивчани и гостите на града. Премиерата в София ще е на 17 ноември от 17:30 ч. в Клуб Карусел. "Малкият Пучи" разказва историята на малкия човек, който не може да намери себе си. Той е отхвърлен, сочен с пръст и нежелан. 

Цялата програма на Нощ на театрите е публикувана в официалния сайт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама