5 интересни факта за петък 13-ти


5 интересни факта за петък 13-ти
Снимка: iStock/Guliver

Отново е петък 13-ти! За някои - ден като всички, за други - пристъпи на паника, черни котки, страх и тревога. Петък 13-ти, наричан още "черен петък" има злощастна слава от незапомнени времена - не само в България, но и по целия свят.

И ако случайно сте от злощастниците, които страдат от параскевидекатриафобия (това е думата, с която се описва страхът от петък 13-ти), за да не изпадате в панически атаки, сме ви подготвили нещо разведряващо (до колкото е възможно, разбира се).

Представяме ви 5 любопитни факта за петък 13-ти!

1. Във Флоренция, няма да откриете улица с номер 13. По-вероятно е да срещнете 12А или 12 и половина.

2. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas. Доста зловещо, нали?

3. Във Формула 1 не съществува болид с номер 13.

4. Едно от табутата, свързани с петък, 13-ти, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 души.

5. По-голямата част от небостъргачите нямат построен 13-ти етаж. Това се отнася и за много хотели, които са без 13-ти етаж или 13-та стая.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама