BBC хвали българското кисело мляко


BBC хвали българското кисело мляко
Снимка: iStock/Guliver

В България киселото мляко е навсякъде. Ще гo откриете във фалафел, върху мусаката или в хладилниците на супермаркетите. Tова пише BBC в обширен материал за "страната, която донесе киселото мляко на света".

В статията се разказва, че киселото млякото е основата на традиционни български ястия като таратор: студена супа от кисело мляко, вода, краставици, орехи и подправки; и "Снежанка" - салата, състояща се от кисело мляко, краставици, чесън и копър.

Киселото мляко има дълга история в тази страна. Много българи твърдят, че е то е открито тук преди около 4000 години, когато по земята са бродили номадски племена. Номадите носели млякото в животински кожи, като по този начин създавали подходяща среда за млечните бактерии, което пък предизвиквало ферментация и така се появило киселото мляко, пише още BBC.

По всяка вероятност киселото мляко е открито по този начин на различни места по различно време и вероятно е с произход от Близкия изток и Централна Азия... Където и да е било открито, това, което знаем е, че България играе жизненоважна роля при въвеждането на киселото мляко на Запад и превръщането му в популярен търговски продукт, който познаваме днес, се посочва в материала.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама