Чароматна история за три сестри, които бягат от войната в Иран


Чароматна история за три сестри, които бягат от войната в Иран
Снимка: Сиела

Пъстроцветна екзотика, омайно благоухание, неочаквана любов, нови приятелства и жлъчна завист, която застрашава така дълго търсената от три сестри, бягащи от войната в Иран, хармония, изпълват страниците на романа "Супа от нар". Книгата на емигриралата в Ирландия писателка от ирански произход Марша Мехран съдържа също интересни и лесни за приготвяне традиционни ирански рецепти.

Пленяващият аромат на кардамон, канела и шафран се носи в благоуханна смес из улиците на сгушено в полите на свещената планина Кроу Патрик в Ирландия селце. Чароматът идва от кухнята на изоставена пекарна, в която три сестри от рода Аминпур се надяват, че най-накрая са намерили безопасно място, което могат да нарекат дом, след мъчителното си бягство от войната в Иран. Докато Марджан, Бахар и Лейла творят чудеса в кухнята, създавайки миниатюрен персийски оазис в дълбоката ирландска провинция, екзотичните красавици успяват да пленят мнозина, завързвайки куп нови приятелства. Пекарната, а покрай нея и трите сестри, процъфтяват и не след дълго (не)очаквано любовта също влиза в живота им!

Дали щастието може да бъде пълно обаче, или завистта на по-тесногръдите жители заплашва да изтръгне сестрите от новооткрития рай и да ги запрати обратно на улиците на Иранската революция? Може ли действително любовта да надвие всичко? А дали наистина е по-силна от завистта?

Между страниците на тази заплетена и трогателна история за приятелство, бягство от войната, любов и кулинарни изкушения от Изтока с аромат на кардамон и розова вода ще откриете и полезни рецепти за някои традиционни ирански ястия – долме, супа от червена леща, млечна напитка дуг, агнешки абгущ и др.

***

Марша Мехран (1977-2014) е писател от ирански произход, известна с международния си бестселър "Супа от нар". Родената в Техеран Марша е дъщеря на счетоводител и учителка, които са поддръжници на религиозното учение бахайство, зародило се в района на днешен Иран през XIX век и обявено за най-гонената религия в шиитски Иран. С настъпването на Иранската революция през 1979 г. семейството на Марша емигрира, прекарвайки следващите няколко десетилетия в различни държави, дори континенти – Аржентина, Австралия, САЩ. През 1994 г., след като визата ѝ за престой в САЩ изтича, Марша Мехран се установява в Ирландия.

Дебютният ѝ роман "Супа от нар", публикуван през 2005 г., е преведен на повече от 15 езика и е издаден в над 20 държави по света. Следват "Розова вода и квасен хляб" и "Училището за красота "Маргарет Тачър", която излиза посмъртно. На 30 април 2014 г. Марша Мехран е намерена мъртва в дома си. Обстоятелствата около смъртта ѝ остават загадка и до днес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама