Кристо "опакова" Триумфалната арка в Париж


Кристо "опакова" Триумфалната арка в Париж
Снимка: iStock/Guliver

Кристо има нов проект в Париж. Роденият в България артист ще "опакова" Триумфалната арка в Париж следващата година, съобщиха френските представители.

Христо Явашев - Кристо е известен с "опаковането" си на Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод. Този път той ще покрие монумента във френската столица с 25 000 метра сребристосин рециклируем материал. Ще бъде вързан с червено въже за две седмици през следващия април, съобщиха от центъра за модерно изкуство "Жорж Помпиду".

"Опаковането" ще съвпадне с голяма изложба в парижката галерия на творби на Кристо и Жан-Клод, като фокуса ѝ ще е "опаковането" на най-стария мост във френската столица, което те правят през 1985 г.

"35 години след като Жан-Клод и аз "опаковахме" Пон Ньоф нямам търпение да работя отново в Париж на Триумфалната арка", заяви 83-годишният Кристо.

Проектът няма да се финансира от държавни пари, а чрез продажбата на картини, рисунки, литографии и други предмети, добавя авторът.

Идеята за "опаковането" на арката е дошла в главата на Кристо и Жан-Клод още през 1962 г. "Близо 60 години по-късно проектът най-после ще стане реалност", казаха от френската служба за монументите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама