Луопинг - жълт океан от цветове


Луопинг - жълт океан от цветове
Снимка: iStock/Guliver

През пролетта и началото на лятото градът Луопинг, който се намира в източната част на Юнан, Китай, се покрива от златиста пелена от цветове. Посевите от рапица цъфтят по това време на годината, но поради огромното им количество се създава впечатлението за невероятен жълт океан от цветове. В миналото градът не се е посещавал, тъй като хората предпочитали да пътуват до по-известните за туристи дестинации, но днес Луопинг се радва на огромно внимание и докато разцъфтяват рапиците там е пълно с фотографи и туристи.

Тази цветна фиеста започва от края на февруари и началото на март и може да продължи до края на юни. През това време гостите могат да се насладят на цветната феерия докъдето им стига погледът. Интересен факт за рапицата е, че тя цъфти в зависимост от температурата. Ако времето се затопли по-рано, то и тя ще цъфти по-рано, но е възможно и обратното. В този смисъл, времето за цъфтеж на тази култура се мени от година на година. Друг интересен факт е, че пълният цъфтеж на рапицата трае само десет дни, поради което желаещите да видят цялото великолепие на този пейзаж трябва да подберат подходящия момент.

По време на този сезон от годината се повишават и доходите на местното население, което наброява малко повече от 500 000 души. Докато трае цъфтежът на рапицата, автобусите водещи до Луопинг са на всеки час, а туристите могат да намерят както крайно евтини стаи за отсядане, така и по-скъпи такива в хотелите.

Освен фотографите, тази златна палитра и освежаващото ухание на пролетта привличат и хиляди пчели. Луопинг се слави като една от базите в Китай за развъждане на пчели и производство на пчелен мед и пчелни продукти. Всяка година, в началото на пролетта, пчеларите разполагат своите палатки около Луопинг и започват да събират меда от кошерите на насекомите, които се хранят с цветовете на рапицата. Ежегодно от това място се извозват 1000 тона мед, 20 тона пчелен прашец и 2 тона прополис, които са предназначени предимно за износ. Поради високото си вкусово качество, медът от този район си е извоювал челни позиции сред пазара на пчелни продукти в цял свят.

След като премине бурнияt цъфтеж на рапицата, тя се жъне и едно от главните й приложения е производството на рапично олио за готвене, което се добива чрез пресоване на дребните семена от растението. В последните години популярността му нараства поради ниските нива на наситени мастни киселини. Освен това съдържа и значително количество мононенаситени мастни киселини, които намаляват нивата на холестерол, а освен всичко друго, в рапичното олио се съдържа и витамин Е. Не на последно място, рапицата служи и за производство на биодизел.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама