Магическа музика от ледени инструменти (видео)


Магическа музика от ледени инструменти (видео)
Снимка: стоп кадър

Проведе се 13-тият Леден музикален фестивал в планинското селище Финсе, Норвегия. На 2 и 3 февруари при минус 24 градуса музикантите свиреха на инструменти, направени от лед.

Ксилофонът, клавесът (перкусионен инструмент), духовите и струнните инструменти бяха старателно измайсторени от ледени блокове, изсечени от замръзнало езеро.

Проблемът е, че колкото по-дълго свирят музикантите, толкова по-неточно звучат инструментите им.

"Не е лесно да свириш на инструмент, който се топи по време на изпълнението", каза перкусионистът Тере Исунгсет", който е и създател на фестивала.

Фестивалът се провежда на 195 км западно от Осло и не е за хора, непривикнали към смразяващия климат. Необичайният концерт се състоя в иглу, направено само от лед, а зрителите, облечени подходящо за мразовитото планинско време, седяха на ледени пейки.

Подготовката на фестивала не е лесна задача. Нужна е седмица за построяване на иглуто, а ледът се доставя от 20 души. Големи ледени късове се изсичат от близкото езеро, а музикантите използват верижни триони, чукове и длета, за да издялат внимателно инструментите си.

"Опитваме се да създадем нещо от почти нищо", казва Исунгсет.

След фестивала някои инструменти отново се превръщат в нищо, но някои ледени творения оцеляват. Ако са в достатъчно добър вид, не се складират във фризер, за да се използват пак след година.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама