Невероятният живот на кралица Виктория


Невероятният живот на кралица Виктория
Снимка: изд. Апостроф

Изчерпателен, интелигентен и прецизен очерк за невероятния живот на една велика личност – това е "Кралица Виктория" от Литън Стрейчи.

По елегантен начин книгата съчетава документалност и художественост. Творбата се превръща в поетичен и същевременно с това точен разказ за живота на монарха, стоял начело на Британската империя в продължение на 63 години.

Издадена за първи път през 1921 г., книгата на Стрейчи за Кралица Виктория предизвиква истинска революция в изкуството на биографиите. Писателят използва елементи от романтичната фикция и мелодрамата, съчетава психологическия разбор и симпатията с дързост и остроумие, за да създаде топъл, хумористичен и много човешки портрет на тази емблематична фигура.

Кралица Виктория става символ на английската нация, на Британската империя, на сдържаното и образцово поведение и личния морал. Управлението ѝ е период на дълбоки обществени, икономически, военни и технологични промени в Обединеното кралство и териториална експанзия на Британската империя. В книгата Виктория приема много роли – на дете със силна воля и бурен нрав, на млада кралица, на всеотдайна съпруга, на майка и на вдовица.

Не по-малко интригуващо са описани нейните взаимоотношения с любимия ѝ Алберт, след чиято смърт Виктория не сваля траура до края на живота си, с двама от десетте министър-председатели по време на нейното управление Робърт Пийл и Бенджамин Дизраели, а в по-късния ѝ живот с главния ловец на замъка "Уиндзор" Джон Браун, който се превръща в постоянен спътник на кралицата и към когото тя е силно привързана.

Животът на Виктория е вдъхновил десетки документални и художествени филмови, театрални и телевизионни адаптации през годините. Сред най-популярните екранизации са "Госпожа Браун" (1997), за която Джуди Денч получава номинация за Оскар за най-добра главна женска роля; "Младата Виктория" (2009), отличена с една награда Оскар и номиниран в още две категории; "Довереникът на кралицата" (2017), в която Джуди Денч отново се превъплъщава в ролята на Виктория; нашумелият едноименен сериал, който се излъчва и в българския ефир.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама