Нов роман на Елиф Шафак излиза на български


Нов роман на Елиф Шафак излиза на български
Снимка: Издателство "Егмонт"

Темата за идентичността често присъства в романите на Елиф Шафак, но в "Огледалата на града" авторката ѝ отделя специално внимание. Пречупвайки личните съдби на главните герои през призмата на исторически събития, Шафак успява да създаде живи и вълнуващи образи, които са изправени пред предизвикателството да намерят себе си.

"Човек открива своята идентичност, когато се научи да живее с всичките си противоречиви същности", казва Елиф Шафак. "Моят роман е за напрежението и разделението, за различните начини да се справиш със съдбата на изгнаник", допълва още авторката.

Историята в романа започва в Испания и завършва в Истанбул, на другия край на Средиземноморието. Седемнадесети век е време на дълбоки промени, период на дълбока трансформация, чиято цена трябва да платят различните. Това, което се случва в Испания, е много подобно на онова, което предстои да се случи в различни части на света – елиминирането на малцинствата в името на изграждането на монолитно "ние". Инквизицията в Испания преследва арабите, евреите, конверсите.

"Огледалата на града" е вторият роман на Елиф Шафак, публикуван на турски език през 1999 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама