Нова поредица брънчове с кухня от различни държави


Нова поредица брънчове с кухня от различни държави
Снимка: iStock/Guliver

Нова поредица автентични Мулти култи брънчове стартира в София. Първите два брънча с арменска и иракска кухня на 16 и 17 септември са част от КвАРТал фестивал

Сдружение "Мулти култи колектив", Dada Cultural Bar и редица чуждестранни готвачи се обединяват, за да зарадват софийски те любопитни, отворени, смели гастрономи с поредица от автентични чуждестранни брънчове.

Засега София категорично не е град, който се слави с интересна брънч сцена, затова в рамките на инициативата готвачите мигранти и бежанци ще се постараят да представяттрадиционно за своята страна селектирано и ексклузивно меню на блок маса + малка културна програма с тематична музика, изложба, танц или презентация.

В цената за вход влиза достъп до блок масата, както и напитки като кафе, чай и вода. Предстоят нови събития с кухня от Индия, Перу, Франция, Ливан, Сърбия и още.

Набраните средства от инициативата подкрепят нестопанската дейност на "Мулти култи" за интеграция на чужденците в България и преодоляване на предразсъдъците и дискриминацията.

В рамките на КвА РТал фестивал 2017 предстоят два брънча:

1) Арменски брънч с Хермина Емирян, любител кулинар с редица успешни кулинарни курсове зад гърба си.

Арменската кухня без съмнение е сред най-вкусните, защото е богата и се използват щедро масло, месо, ядки, както и се държи на качествените свежи продукти.

Хермина обича да се рови в семейните кулинарни спомени и да вади истински съкровища, които да споделя с приятели на трапезата.

Тя има и солиден опит в брънчването в САЩ и Европа и съответно визия как да дадем едно силно начало на инициативата.

Кога: 16 септември, 11:00 – 13:00 ч.

Къде: Dada Cultural Bar (София, ул. Георги Бенковски 10)

Билети: Билетите се купуват онлайн тук - multikulti.b/bg/2059 , в цената от 25 лв. влиза достъп до блок масата (1 супа, 3 солени ястия, 2 десерта), както и напитки като кафе, чай и вода.

Меню:

Грахова супа с мента – крем супа с грах и сметана; бекон по желание

Мъфин омлети – яйца, картофи, броколи, гъби, бяло сирене, кашкавал; бекон по желание

Ереванска салата – пиле с много майонеза и подправки

Арменска солена гата – една от най-популярните арменски закуски

Арменска грис халва – забравете грис халвата в детската градина, версията на Хермина е истински шедьовър с много масло, ядки и подправки

Кейк с тиквички – според Хермина без кейк с тиквички няма брънч, съгласни сме.

2) Иракски брънч с култовия готвач Фреди Бениамин от ресторант Ашурбанипал на Женския пазар

Фреди е бежанец от Ирак, християнин, инженер химик, спортист, калиграф, автор и режисьор на комедии и драми, абсолютно фантастичен готвач и много сладък човек. Умее да създава една блажена атмосфера около себе си, особено сред тези, които току-що са вкусили ястията му. Има сертификат за майстор готвач в българската кухня, но е много по-интересен и разпознаваем с близкоизточната. Той е съавтор в книгата "Вкусът на живота – 100 рецепти от бежанци в България"

Кога: 17 септември, 11:00–13:00 ч.

Къде: Dada Cultural Bar (София, ул. Георги Бенковски 10)

Билети: Билетите се купуват онлайн тук - multikulti.bg/bg/2091. В цената от 25 лв. влиза достъп до блок масата (1 салата, 4 солени ястия и 1 десерт), както и напитки като кафе, черен чай и вода.

Меню: Салата фатуш – много зеленчуци, пресни подправки с топинг от пържен арабски хляб

Махлеме – закуска No 1 в Ирак, омлет с телешка кайма, лук, домати, магданоз и подправки

Долма – вегетарианска версия на знаменитите пълнени с ориз зеленчуци

Картофени кюфтета – пълнени с вкусна смес от орехи, бадеми, лешници, кашу, фъстъци и подправки

Самбусак – ароматни хрупкави банички, пълнени с картофи, грах и подправки

Кексът с фурми на Фреди – сочен десерт с пресни фурми, ядки и специален топинг

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама