Орхидеите са способни да събудят страст, по-силна дори от романтичната любов


Орхидеите са способни да събудят страст, по-силна дори от романтичната любов
Снимка: iStock/Guliver

Световният бестселър "Крадецът на орхидеи" на Сюзън Орлийн вече е на българския пазар. Превърнал се в модерна класика, романът е отличителен, забавен и завладяващ разказ за една невероятна обсесия. Както шеговито го описва авторката, "многопластов роман като глава лук". След като прочетохме книгата, извадихме от нея няколко силни цитата за орхидеите и смисъла на живота (ТУК може да прочетете повече и за самия роман).

"Животът всъщност няма никакъв смисъл. Искам да кажа никакъв явен смисъл. Събуждаш се, отиваш на работа, правиш разни неща. Мисля, че всеки от нас винаги търси нещо малко по-необичайно, което да го занимава, с което времето да преминава по-леко."

"Искам да желая нещо също толкова силно, колкото хората желаеха тези цветя, но не така беше устроено съзнанието ми."

"Животът ми му изглеждаше изпълнен с неща, досущ като "Орхидеята призрак" - прекрасни във въображението ни и така лесни да ги обикнеш, но някак невероятни, преходни и трудно достижими."

"Разнообразните форми на тези цветя будят нашето най-силно възхищение. Те приемат облика на дребни птички, на гущери, на насекоми. Приличат на мъже и жени, понякога са неприветливи, застрашителни борци, а друг път са забавни като клоуни, подтикващи ни да се засмеем."

"Нито една наука не може да даде обяснение за чувствата на хората към орхидеите. Изглежда, тези растения са способни да подлудят човек. Онези, които са влюбени в тези цветя, ги обичат до побъркване. Орхидеите са способни да събудят страст, по-силна дори от романтичната любов."

"Те (орхидеите бел. р.) са архитектурно съвършенство и претенция в едно, те са жилави и нежни, те са едно цветно бижу на върха на купа сено."

"В света на орхидеите съществуваше както близостта на едно семейство, така и свадите му. Също както семейството, и той предлагаше на човек място, на което да се впише, да се озове в един тесен, но понякога и пренаселен и свадлив кръг от хора, който е заобиколен от един по-голям кръг, а той от още по-голям, а отвъд него е целият познат свят."

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама