Открий различните имена на любовта


Открий различните имена на любовта
Снимка: Кръгозор

В началото на февруари - най-романтичният месец, излиза романът "Сред лимоновите дръвчета" – история за отдаденост, страст, нежност и безусловна любов – за различните нюанси на любовта.

Авторката Надя Маркс (по баща Китромилидис, което на гръцки означава горчиви лимони) израства в Лондон, но е родена в Кипър. Благодарение на спомените си тя успява умело и автентично да предаде гръцките нрави и традиции. Страница след страница пред читателите се разкрива очарованието на малък гръцки остров - къщи, съхранили семейни истории; слънчеви дни под сянката на лимонови дръвчета; маси, отрупани с чаши ароматно кафе, домашно грозде и сочни смокини; благоуханни нощи, в които всички се събират под асмите, пият вино и припяват с пълни гърди стари песни.

Разказ за светоусещане и култура, в която любовта има четири имена.

Главната героиня в романа Анна обича да казва, че гърците имат четири думи за любов и всяка една от тях описва различен нюанс на това чувство. Сторге е нежната майчина любов, филия – приятелската обич. Ерос – сексуалната любов. Агапе е голямата любов и събира всички други видове в едно върховно чувство!

Самата тя вярва в брака си и в любовта. Но внезапно съпругът й прави признание, което разтърсва целия й свят...

Анна има нужда от време за себе си, затова напуска Лондон и заминава с баща си за родния му малък остров в Егейско море – островът на нейното детство. Тя отново е сред омайния мирис на жасмин и лимонови дръвчета, на място, изпълнено с любов и желания, където всички се чувстват близки и всеки знае всичко за другите.

Докато писма в къщата на леля й не отприщват вълна от семейни тайни, крити цели шейсет години – истории за изгнаничество и семейна чест, за забранена любов и страст, за жестокост, война и смелост...

Дали това болезнено пътешествие в миналото и вълнуващото лято на острова ще накарат Анна да преосмисли живота си? Ще може ли да изпита и четирите нюанса на любовта?

Възможно ли е да съществува нов, пети вид любов?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама