Пълното издание на "Дневникът на Ане Франк" за първи път на български


Пълното издание на "Дневникът на Ане Франк" за първи път на български
Снимка: Сиела

Необикновеният дневник, написан на тавана на една "задна къща" в Амстердам, където 13-годишното момиче и нейното семейство прекарват две години, укриващи се от нацистите, получава своето заслужено място сред класиките на XX век.

С "Задната къща. Дневникът на Ане Франк" споменът за една от най-мрачните епохи в човешката история оживява отново в луксозно издание с твърди корици и в пълния си, нецензуриран вид.

В най-мрачните времена на миналия век едно на пръв поглед обикновено момиче ден след ден създава своето любовно писмо към живота, младостта и надеждата, своето свидетелство за силата на човешкия дух.

Ане Франк води дневник от 12 юни 1942 г. до 1 август 1944 г. Пише писмата единствено за себе си, докато през пролетта на 1944 г. не чува по радио "Оранж" речта на образователния министър в изгнание Болкестейн. Той призовава след войната да се съберат и публикуват всички документи, свидетелстващи за страданията на нидерландския народ по време на германската окупация.

Години след смъртта ѝ – през 1947 г. – бащата Ото Франк решава да изпълни волята на дъщеря си и да публикува нейните спомени, правейки съкращения и промени на пасажи и определени формулировки, тъй като в този исторически момент още не е прието да се пише непринудено по сексуални въпроси, особено пък в книги за юноши.

Но в пълната и нецензурирана версия на "Задната къща. Дневникът на Ане Франк" Ане отваря прозореца към собственото си израстване, семейството си, първата любов, сексуалността, глада и не губи надежда въпреки лишенията и страха от надвисналата смърт.

Настоящият преработен от Мирям Преслер и одобрен от Фондация "Ане Франк" текст е с една четвърт по-обемен от досегашната версия и представя много по-задълбочен поглед върху света на едно смело момиче, което умее да вижда красотата и в най-тъмните си мигове.

"Задната къща. Дневникът на Ане Франк" е историята на всеки тийнейджър… в условия, които малко тийнейджъри познават.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама