Санторини - където слънцето целува морето


Санторини - където слънцето целува морето
Снимка: Елена Василева-Иванова

Четох статии, гледах клипове, но малък брой. Не харесвам заглавия като "Санторини - където оставих сърцето си"... Сигурно защото авторката вероятно е на 20 и е лесно да бъде омагьосана, а аз на новото 20, тоест 40. Оставени монети, рекламни послания... нищо интересно. География - остров, камък, силно слънце, висока влажност. История - произходът на острова се свързва със силно вулканично изригване.

Асоциации

Бяло и синьо, изумрудено синьо, вулкан, калдера, магарета, дори потъналата Атлантида, ферибот, слънце и вятър, черен и червен плаж. Скали, радост за очите на геолога и 5-звездни хотели, изкопани като пещери във вулканичните скали. Лежиш в собственото джакузи и гледаш морето и залеза над Ия. Ако имаш една сериозна сума в евро, разбира се. Дотук всичко е вярно. Но има и още. Личното ми усещане след точно 7 дни на острова, усещане за нещо едновременно екзотично, пустинно и луксозно.

Вулкан

В търсенето на древна Атлантида остров Санторини често присъства като възможност заради известното на историците древно избухване на вулкана, образувал днешната калдера. Всъщност Неа Камени е действащ вулкан, който се вижда от всички точки за наблюдение на остров Санторини. Около него има горещи извори, които са туристическа атракция.

Залезът в Ия

Ия е култово място за посрещане на изгрева и най-вече изпращане на залеза. В края на август той се случва около 20 часа. Затова около 19 часа започва едно трескаво движение в посока на калдерата с АТВ-та, мотори, туристически бусове с надписи SUNSET OIA, местни автобуси. Всички искат да заснемат залеза на слънцето в морето. Слънцето - онова магично горещо кълбо, което е символ на живота. Обожествявано в толкова древни религии и вярвания. Камери, дронове, влюбени двойки, включително гей, трескаво наблюдават и заснемат. Накрая дори ръкопляскат. Защо?! Не зная, може би е гръцки ПР трик, който продава добре. Или защото е изгарящо, а идва времето на нощните забавления за стотиците млади хора, когато само топлината на камъните напомнят за силата му.

Флора

Всъщност дори не бих използвала тази дума. Полупустинна. Оскъдна. Големи кактуси. Ниски сухи храсти. Смокини - в края на август вече изсъхнали. Лозя, които са полегнали странно на земята. Алое вера, което вирее добре. Лавандула. И палми, разбира се.

Фауна

Магарета и катъри. Тези, които срещу 5 евро качват туристите до високата бяла част, са по-скоро здрави и силни катъри. След тях остава силна миризма, въпреки че има хора, които чистят.

Местен чар

Изгарящо слънце. Прах, който покрива колите. Силен вятър, който носи пясък по терасите. Каменисти плажове - като Катарос. Сватбени фотосесии на азиатски булки. Пътищата са тесни и криволичещи, минават високо в скалата. Шофьорите са търпеливи, приветливи, фенове на гръцката музика. Направо си летим по тесните пътища и резки завои. Разминаваме се на магия.

Периса

Описаха ми го като Слънчев бряг, тоест обширна пясъчна ивица. Чудесно, защото в Ия плажът е малък и каменист. Пясъкът е черен, чудесни заведения, добро кафе и диджеи. Клубна музика и приятна сянка от иглолистни дръвчета. Водата е чиста, солена, можеш да наблюдаваш пасажи от рибки, единственото неудобство са хлъзгавите камъни, които трябва да се преодолеят. Добре е да имате съответните обувки. Както пишеше на билетчето от автобуса:

Let the sea set you free,

Let the hot black sand

Calm you up...

Honeymoon хотели

Петзвездни обширни апартаменти с джакузита на балкона. Лежиш във водата на джакузито или басейна и гледаш морето и вулкана, както и залеза. Строят се нови и нови. Предимно 4- и 5-звездни. Нощувките достигат 3000 евро. Предимно азиатски двойки на сватбено пътешествие наемат фотографи и организират фотосесии. Има и красиви италианци, които предпочитат вечерни церемонии, често около басейните на хотела.

Необходими аксесоари за пътешествениците

Слънцезащитен крем с висок фактор. Широкопола шапка. Бели или светли дрехи. Истински слънчеви очила. Маратонки - теренът е каменист и неравен, раница, джапанки и специалните обувки за къпане. Ластиците на банския ми бяха увредени от солената вода. Камъните са хлъзгави, а морето - чисто и синьо, синьо, сливащо се с небето. Има и обществени басейни с поглед към морето. Виждаш четири нюанса синьо - на басейна, на морето, небето и декорацията на хотелските прозорци и врати.

Раздяла

По изгрев. Ферибот в 6.45. Изгрев на фона на Неа Камени и морето. Запечатани са в съзнанието ми и в телефона.

Не съм оставяла нито монети, нито сърцето си. Не съм на 20. Помечтах си да сравня Санторини с италианското крайбрежие. Както пишеше гениалният Алеко: Прощавай, Ниагара! Много е кратьк животът, за да имам надежда още веднъж да те видя!… (Абе не се знае! Здраве да е, па и берекет… Ами!)  А аз си пожелавам, Санторини, да мога да те сравня с Позитано, Капри и Тоскана.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама