София става домакин на първия Фестивал на способностите


София става домакин на първия Фестивал на способностите
Снимка: iStock/Guliver

През октомври в София ще се състои първият по рода си Фестивал на способностите. На 8 октомври, неделя, между 11 и 17 ч., в столичното Ларго (античен комплекс “Сердика” в подлеза на метростанция "Сердика") Ability Fest Sofia 2017 ще се разгърне като празник на уменията и различията.

Фестивалът е с фокус върху способностите на хората с различни затруднения и цели да провокира емпатия чрез преживяване.

Ability Fest Sofia кани всеки, който обича предизвикателствата и е отворен за света на другите, да се включи в събитието. Посетителите на фестивала ще могат да тестват способностите си чрез специално разработени, водени от хора със затруднения, игри, препятствия, лабиринт. Те ще трябва да се справят с разнообразни предизвикателства със затворени очи, без думи, и с различна степен на сложност от гледна точка на памет и концентрация. За най-отдадените са предвидени изненади и томбола с награди.

Фестивалът ще демонстрира и уменията на хора с различни затруднения. Те ще водят малки и по-големи работилници - с различни арт техники и изработки. Деветте работилници канят всеки да изработи нещо с ръцете си, което да отнесе за спомен у дома.

Инициаторите на фестивала - група организации, работещи с или за хората с увреждания - вярват, че промяна на нагласи се постига чрез стимулиране на усещания и провокиране на чувства. Фестивалът е израз на тяхната убеденост, че важна стъпка към разбирането, приемането и социалното включване е създаването на пространства за съпреживяване, за среща, за общо забавление. Това е Ability Fest Sofia.

"Твърде често свързваме темата “хора с увреждания” с нещо тъжно и тежко. Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, а от приятели, от подкрепа, от това да принадлежат. Често когато говорим за хората с увреждания, забравяме, че говорим за хора. От вглеждане в увреждането преставаме да виждаме човека. Ability Fest Sofia е нов подход за това обществото да се ангажира с темата по конкретен, осезаем и ангажиращ начин, чрез приятно преживяване и вълнуващи игри, предизвикателства и работилници, водени от хора със затруднения", казват организаторите.

Фестивалът на способностите е напомняне, че това, което ни прави хора, са нашите способности, а не нашите затруднения. И най-вече, че с достатъчно подкрепа можем да постигаме целите и мечтите си. От тук и слогана на фестивала - "Заедно можем всичко!"

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама