A-LONEliness - самотата през погледа на изкуството


A-LONEliness - самотата през погледа на изкуството
Снимка: Facebook

От 5-ти до 12-ти март КО-ОП дава платформа на своеобразен разговор за самотата. Пространството за изкуство и събития представя пилотната изложба към проекта A-LONEliness на литовката Кристина Чимбаре, който е насочен към повишаване на осведомеността и започването на разговор за самотата - състоянието най-често свързано с възрастни хора или такива, които са физически изолирани. В различна степен тя засяга всеки един от нас и не се влияе от определена възраст, социален или икономическистатус. Все повече млади хора днес са изправени пред този проблем.

С увеличаването на динамиката на нашето всекидневие и преследване на химерата за "перфектния живот", диктувана ни от социалните мрежи и догми, ние забравяме да се свързваме със себе си и с хората около нас.

Изложбата поставя началото на един дългосрочен проект – онлайн платформа, която събира личните истории на всеки един от нас и ги споделя чрез текстове, видеоклипове и снимки. В галерията на КО-ОП ще бъдат представени портрети на хора от различни държави, които споделят своите уникални истории чрез разговори лице в лице. Зад всеки портрет стои лична история, която разбива табуто и говори открито за преживяването и преодоляването на състоянието на самотата. Официалното откриване на изложбата ще бъде 5-ти март от 19:00 ч.

"Идеята да събирам историите на различни хора от цял свят, които са изпитали това толкова неприятно усещане за самота и да ги комбинирам с моята страст към фотографията, се роди през 2019 година, малко след като бях започнала доброволческа дейност към фондация "Смокиня". Тогава имах непреодолимото желание да споделя моята лична история и разкажа за чувството "самота". Отне ни около 4 месеца да стартираме проекта с първото интервю, което взех от мой близък приятел и което ще видите сред историите, включени в изложбата. Започнахме без да имаме ясната представа как се прави – използвахме една обикновена маса с нощна лампа на нея, камера и искреното желание да съхраним красотата от разказана история. След седмица го направихме и с друг наш приятел и с друг, след това с друг, и друг, и друг и така успяхме да запишем цели 15 истории, включително и моята лична. Така проектът A-LONEliness оживя като част от моята доброволческа програма към фондация "Смокиня", споделя младата авторка Кристина Чимбаре.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама