Галерия "Капана" в Пловдив прие едни от най-изявените немски творци (СНИМКИ)


Галерия "Капана" в Пловдив прие едни от най-изявените немски творци (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

"Историята на изкуството винаги е по-различна и по-смислена от политическата история". Това обяви кураторът Матиас Винцен по време на откриването на изложбата "Пътуване по света. Изкуство от Германия". Заедно със своя колега Матиас Флюге те представиха основните акценти в експозицията чрез своеобразен тур, тъй като изложбата е разположена в две галерии в Пловдив.

В галерия "Капана" са представени шедьоври на автори от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Именно тук са най-големите имена на флуксус движението. При него идеята на авторите е, че процесът по създаване на едно произведение е много по-важен от крайния резултат.

Тук всеки желаещ може да види нещо наистина необичайно - фигура на заек, създадена от изпражнения на зайци, като неин автор е Йозеф Бойс. Изложени са също произведения, направени от кисело мляко и банани. "Това са материали, които не са трайни. Те не са такива, които обичайно се колекционират, но Йозеф Бойс вижда потенциал във всеки един продукт", обясни кураторът Матиас Винцен. "Това е крайно утопично виждане - да се вземе даден материал и в него да се съдържа целият потенциал за изработването на произведение на изкуството", допълни Матиас Винцен.

Паралелно с флуксус движението, през 60-те години в Дюселдорф се заражда и така нареченото "нулево" движение. "Идеята е била да се започне изцяло наново. Да се използват технически материали за изкуство. За времето си това било радикално, дори скандално виждане", уточни Матиас Винцен, като за пример посочи някои от изложените в "Капана" творби.

На втория етаж в галерията има богата експозиция на фотографии на автори, както от Западна, така и от Източна Германия. "В тях се вижда, че, макар и разделени, творците от двете страни на Берлинската стена са били в непрекъснат диалог помежду си и често са се вълнували от подобни теми", заяви Матиас Флюге, който пое щафетата от своя колега и разказа подробно за изложените колекции. "Въпреки че политиката е била коренно различна в двете страни, що се отнася до естетическата и художествена част се вижда, че творците са били много по-близко един до друг", допълни Флюге.

Тук има и произведение на една от най-големите звезди в изложбата - Герхард Рихтер. Смятан в миналото за най-добрия художник в света, той е представен с изображение, което може да бъде тълкувано по много начини в зависимост от наблюдаващия го. В изложбата има също така скици, използвани от едни от големите имена в Германия, въз основата на които те са разработвали своите шедьоври. В "Капана" може да се види и първият видеоматериал, записан на видеокасета в Източна Германия.

Като цяло на втория етаж основно място заемат фотографиите, сред които и такива на Барбара Клен – легендарен фотограф за вестник "Алгемайне Цайтунг", запечатала едни от емблематичните събития по време на Студената война.

Колекцията, изложена в двете галерии, включва близо 350 произведения, дело на около 80 автора. Изложбата е основен акцент за годината и е резултат от активното партньорство между “Пловдив 2019”, Гьоте институт – България и Института за международни отношения на Германия (ifa). Тя ще остане в Пловдив до 8 декември, като входът и в двете галерии е свободен.

Какво предлага изложбата в галерия "2019" - научете в SofiaLive.bg!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама