Истинската история на принцеса Даяна от първо лице


Истинската история на принцеса Даяна от първо лице
Снимка: Ентусиаст

Когато "Даяна. Нейната истинска история" е публикувана за първи път през 1992 г., тя променя завинаги начина, по който обществото възприема принцесата на Уелс. Първоначално посрещната със съмнение и подигравки, хитовата биография се превръща в уникална литературна класика не само заради сензационното си съдържание, но и заради личното участие на Даяна в процеса на писането ѝ.

В навечерието на 21-вата годишнина от тежката катастрофа, след която светът завинаги се сбогува с обичаната принцеса, издателство "Ентусиаст" публикува за първи път на български език "Даяна. Нейната истинска история от първо лице". В това преработено и допълнено издание на книгата журналистът и писател Андрю Мортън представя изцяло нов материал от аудиокасетите с интервютата на принцесата, както и материали от личния ѝ архив, и напомня за завета на Даяна. Те предлагат един различен поглед върху преживяванията на Даяна и са забележителна хроника на живота ѝ в Двореца.

Мортън разкрива истината за работата си с нея едва през 1997 г., непосредствено след трагичната ѝ смърт. Техният необикновен процес на сътрудничество дава възможност на Даяна да опише живота си от първо лице. Никога преди изданието представител на кралското семейство от такава величина не е говорил толкова сурово и директно – за родителите си и травмата след раздялата им, за "връзката" си с папараците, за първия път, в който казва на Чарлс "Обичам те", а той отговаря студено "Каквото и да значи любовта", за нещастния си брак, за Камила, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за любимите си синове, за болестта си, за надеждите си, страховете и мечтите си.

Ако в първата част на книгата читателите имат възможността да се докоснат до думите на принцесата, неподправени и до болка откровени, във втората те откриват един различен поглед за феномена Даяна. Там с неподправения си стил Андрю Мортън прави дисекция на живота на легендата и разказва историята ѝ такава, каквато е в действителност.

"Тази книга е прецедент в историята на кралската журналистика", споделя редакторът Андрю Нийл. А след прочетеното бившият прессекретар на Кралицата Дики Арбитър заявява, че "ако Даяна се беше родила през Средновековието, щеше да бъде обезглавена".

Вестник The Sunday Times определя книгата като "невероятна", "пълна с прозрения за живота на Даяна... Лична, искрена и шокираща на места". A Daily Telegraph пише: "Откровен, завладяващ и малко плашещ портрет на "последната икона на двайсети век".

Икона в живота и легенда в смъртта, Даяна продължава да предизвиква възхищение дори 21 години след онази ужасяваща нощ в Париж. Нея вече я няма, но тя със сигурност не е забравена. "Даяна. Нейната истинска история от първо лице" е най-близкото до автобиография на "принцесата на народа", което бихме могли да получим.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама