Изложба на съвременно японско изкуство гостува в София


Изложба на съвременно японско изкуство гостува в София
Снимка: ПР

Регионалният исторически музей в София ще бъде домакин на съвременната японска изложба "Япония. Изкуството сега". Официалното откриване на уникалната експозиция ще е на 8 ноември от 18:00 часа. Изложбата е част от програмата на Дните на японската култура 2018 и ще гостува в България до 30 ноември.

Придружаващи лекции и уъркшопи ще представят изкуството през погледа на съвременния японски артист. На откриването входът е с покани, а през останалите дни се заплаща входна такса на музея.

Освен да представят многото и различни по стил художници от Япония, организаторите вярват, че експозицията ще разкрие едно все още непознато за българите лице на японската култура. Подобни изложби са рядкост в България, затова са важна част от културния живот на страната, особено в годината на българското председателство на ЕС. Проектът на Фондация АМАТЕРАС беше класиран от наблюдатели и специалисти като един от най-интересните форуми, разкриващи културните дългогодишни връзки между България и Япония.

Представянето на индивидуалните постижения на авторите ще покаже актуалния процес в културния живот в различните райони на Япония и разнообразните направления на съвременното изкуство. Някои от художниците живеят в огромни градове като Токио и Осака, а други – в по-малки градове като Фукуока. Изложбата ще разкрие широк спектър от идеи, техники, интерес към обществото и околната среда, както и към всичко, което ги заобикаля.

Изложбата ще бъде съпътствана от специален панел с демонстрации и лекции на четирима от участниците – японски съвременни художници, които ще дойдат в София специално за събитието. Участието в лекциите и работилниците е безплатно, но е възможно само след предварителна регистрация на сайта на музея: sofiahistorymuseum.bg/bg/online-registration.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама