"Жени" - книга за различните лица на жената и нейната любов


"Жени" - книга за различните лица на жената и нейната любов
Снимка: Издателство "Персей"

Книгата "Жени" от румънския класик Михаил Себастиан е конструирана от четири отделни новели, обединени от образа на младия лекар Щефан Валериу, който преминава през множество любовни перипетии и се сблъсква с разноликата женска същност.

Във всяка от новелите се срещаме с майсторски обрисувани женски образи, разкриващи различни видове любов.

Рене е ожаднялата за ласки съпруга, която бурно и непредпазливо се впуска в любовна авантюра и въпреки угризенията на съвестта си изневерява на мъжа си. Марта е по-зрялата жена, която умело завладява въображението на младия Щефан. Одет е невинното и тъй младо момиче, което обаче е пораснало преждевременно и крие силна проницателност. Емили (Емилия) е жертва на собствената си неадекватност и на лошите шеги на тези около нея. Мария е олицетворение на недостижимата и безответна любов. Арабела е своеобразен обобщаващ образ на женското начало – тя играе ролята на майка (в отношението си към Щефан), домакиня и любовница, но най-вече е жена, отраснала в съмнителна среда, която упорито се стреми към почтена репутация. По този начин Михаил Себастиан изгражда една многопластова картина на ролята на жената в съзряването и психологическото израстване на всеки мъж.

Михаил Себастиан (роден като Йосиф Хехтер на 18 октомври 1907 г. в Браила, Румъния и починал на 29 май 1945 г. в Букурещ) е познат у нас с романите си "Градът на салкъмите" и "Произшествието". Той е от кръга на Мирча Елиаде и Южен Йонеско.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама