Старобългарски обичаи за здраве и късмет


Старобългарски обичаи за здраве и късмет
Снимка: Thinkstock/Guliver

Старобългарските традиции и обреди са безкрайно различни, интересни и вдъхновяващи. И макар към днешна да ни изглеждат някак магични, а някои направо граничещи с вещерството, нашите прабаби са разчитали на тях, за да измолят от Вселената здраве, късмет и благоденствие. Ето кои са най-популярните ритуали, които са се запазили през вековете.

1. Мълчана вода

Според традицията мълчаната вода се налива от три сладки извора, от чисто момиче или млада булка, облечена в сватбени дрехи, през нощта преди зори, и се носи при пълно мълчание до мястото, където ще се ползва. На Гергьовден с мълчана вода се замесват обредните хлябове, приготвени от най-едрата пшеница, от квас, замесен с билки и три пъти пресято брашно.

Мълчана вода се ползва за защита против уроки, черна магия и всякакъв вид зло, като семена и стръкчета от лечебни билки се накисват в полунощ в чаша топла мълчана вода. Тихо се нарича заклинание за пречистване, за сила, за здраве и благоденствие. Мълчана вода е част и от самостоятелни ритуали за привличане на любовта в живота.

Странни традиции, които спазват родителите по света

2. Заричане

Обикновено към „зàрек” или „заричане” нашите прабаби се пристъпвали след като са изчерпани възможностите на народната медицина. Особено ефикасен бил зарекът при лекуване на нервни и душевни болести. Според народната вяра, тези беди се причиняват от „лоши духове”. Познати са различни отвари, за които се използват лековити и магьоснически треви и растения. С някои от тях поливат или направо къпят болния, докато други са предназначени за пиене.

За да са сигурни, че лошият дух е получил своето, наситил се е и няма да се върне, баячките пристъпвали към заричането. За него е било нужно чаша вино и обреден хляб, който „стопанката” трябвало да замеси – разбира се, намазан с мед. Обредното лице, което извършва лечителския ритуал, първо завежда болния до вратата на къщата, хващайки го за дясната ръка. Там той трябва да се поклони на долния праг и да се върне при огнището. Страдащият навежда главата си, а врачката я поръсва с вода, в която са гасени въглени и започва да „преговаря” с лошия дух. Винаги болният човек трябва да направи някаква жертва, за да изпълни заръката – да не си мие косата 40 дни, да не яде сирене, да не носи червен цвят и т.н.

3. Ритуал „Герман”

Това е един доста зловещ ритуал, който се прави предимно за благоденствие, дъжд и успешна година. От векове обредът се случва в началото на юни, но предимно в Северна България. Обредът представлява символично погребение на изработена от млади момичета и жени мъжка фигура, Герман, която се прави от кал или глина. Тя е голяма около 30-40 см и изобразява лежащ мъртвец със скръстени ръце. С черен боб или с въглен се отбелязват устата и очите му, като задължително се изобразяват и половите органи. Поставя се в дървено сандъче, отстрани се украсява с цветя, а върху скръстените ръце на малката фигурка се забожда запалена свещ. Погребват Герман като истински мъртвец и го оплакват, при което със специални напеви се отправят молитви за дъжд. След това участничките в обичая организират „погребална” трапеза, която се прави на някоя от улиците в селото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама