7 начина да декорираме дома според сезона с минимални средства


7 начина да декорираме дома според сезона с минимални средства
Снимка: Архив

Декорацията е онази част от обзавеждането на дома, която придава уникална атмосфера и носи личния почерк на обитателите. Освен с тенденциите в интериорния дизайн, е добре да съобразите декорацията и със сезона, за да постигнете баланс между природата навън и усещането за уют и хармония у дома.

Всяка промяна на жилището е свързана с време и пари, но днес от GRANDecor – онлайн списание и магазин за обзавеждане и декорация споделят няколко атрактивни начина как да декорираме дома си според сезона бързо, лесно и с минимални средства.

Цветовете на всеки сезон

Тъй като цветовете имат силно влияния върху настроението, както и върху формирането на цялостната атмосфера у дома, нека първо разгледаме подходящите цветови нюанси, които са характерни за всеки сезон.

Пролет – използвайте ярки цветове като тревисто зелено, жълто, розово, циклама

Лято – подходящи тонове са светлосиньо, бежово, тюркоаз, корал

Есен – оранжево, кафяво, керемидено, маслиново зелено

Зима – червено, тъмнозелено, синьо, златисто и/или сребристо

Това са само част от цветовете, които можете да използвате за всеки сезон. Важното е да ги комбинирате така, че да пасват на цялостната визия на дома и да допълват основните мебели.

За да декорирате лесно, бързо и изгодно според сезона, трябва да се фокусирате върху дребни акценти и декорации, които лесно да можете да подменяте и да складирате за следващата година. Освен продуктите, които ще откриете в магазините за обзавеждане, не забравяйте да обърнете внимание и на това, което заобикалящата природа може да ви предложи безплатно. Нека разгледаме няколко лесни за изпълнение декорации.

#1 Вази със сезонни цветя / растения

Макар и да звучи тривиално, вазите с цветя са отлична декорация за дома, особено ако са редовно поддържани. Най-често поставяме вази с цветя вкъщи когато имаме гости или по личен повод, което вероятно не е ежедневие. Подберете подходящи растения според сезона и поставете ваза на пода в ъгъла на коридора, върху трапезната маса или помощната масичка до канапето, за ваше лично удоволствие и за настроение на цялото семейство. Нищо не може да се сравни с букет дъхави божури през пролетта или свежи борови клонки, напомнящи свежо планинско утро през зимата.

#2 Декоративна стъклена купа или бурканче

Тук обръщаме внимание на „направи си сам“ декорациите със степен на трудност начинаещ. Обикновена стъклена купа, малък сферичен аквариум или буркан, могат да се превърнат в отлична декорация за центъра на масата, перваза на прозореца или върху скрина до стената. Обвивката остава една и съща, само пълнежа се сменя според сезона. Най-хубавото е, че материалите, с които да напълните съда, можете да откриете свободно в природата.

През пролетта заложете на полски цветя, няколко стръкчета гипсофила, разноцветна оризови зрънца, боядисани със сладкарска боя (така можете да постигнете и впечатляващата омбре визия) или пък не особено здравословните, но пък толкова вкусни бонбонки в различни цветове.

За лятото напълнете купата с пясък, мидички, морски звезди или черупки на ракообразни. Ако живеете далеч от морето, бихте могли да пресъздадете несравнимото морско синьо у дома като напълните няколко бурканчета с вода и разтворите различно количество син оцветител за храна. Поставете бурканчетата на перваза, за да пречупват слънчевата светлина.

Когато настъпи есента е време да се обърнем към по-приглушените тонове като оранжево и кафяво. Като пълнеж за вашия декоративен съд можете да използвате паднали листа от дърветата навън, кестени, жълъди или други ядки. Вместо стъклена купа, през този сезон бихте могли да заложите на цяла тиква, издълбана в средата и декорирана с цветя и клонки като икебана.

В началото на зимата всички украсяваме празнично за Коледа, използвайки коледни играчки, гирлянди и изкуствен сняг. Но когато празничната еуфория отмине и приберем коледната украса, домът изглежда пуст и сив. За да избегнете това усещане и за да облекчите прехода, поставете в стъкления съд шишарки, борови клонки, дренки и изкуствен сняг.

#3 Текстилни възглавнички

В почти всеки дом има декоративни текстилни възглавнички, които красят дивана, фотьойла или леглото. Тъй като често възглавничките са обемни и трудни за подмяна спрямо сезона, препоръчваме да закупите отделно възглавнички и отделно калъфки за тях с различен принт. Така обемният пълнеж ще се използва целогодишно, а леките и фини калъфки ще прибирате до следващата година.

#4 Покривки, рънъри, салфетки

Обърнете внимание на трапезната маса и я декорирайте спрямо времето от годината. Повечето семейства се събират вечер именно около трапезата и малко усилия да направите атмосферата още по-приятна ще повдигнат настороението на всички. Декорацията на масата е лесна – сменете покривката с подходящ принт за сезона или пък ако използвате едноцветна покривка, поставете рънър по дължина, който отговаря на сезона. Добавете тематични салфетки и ще превърнете храненето в петзвездно преживяване.

#5 Спално бельо

Фокусната точка на почти всяка спалня е леглото, а какъв по-добър начин да го декорираме от избора на подходящо спално бельо?! Трудно е да поддържаме различни комплекти чаршафи за всеки от четирите сезона, но това не е необходимо. Ако използвате спално бельо в неутралната гама, можете да подменяте само калъфките с по-тематичен принт. Също така леко одеало или покривка за легло биха могли да внесат необходимото сезонно настроение. Все пак един коледен комплект наистина не е излишен, тъй като ще създаде празнична зимна атмосфера.

#6 Стикери за мебели

На пазара се предлагат самозалепващи стикери с различни размери и принтове. Най-хубавото е, че можете да ги отлепите когато ви омръзнат. Така можете да украсите всяка гладка повърхност у дома, като холната масичка, кухненския гръб, голямото огледало в спалнята или антрето, прозорците или скрина в детската стая.

#7 Свещи

Свещите са универсална декорация, която създава уют и релаксираща атмосфера у дома. Красотата на живия пламък е актуална през всеки сезон, така че смело можете да заложите на свещи за всяка стая в жилището /под надзор разбира се/. Можете да подберете свещи с подходящ аромат, цвят и визия спрямо времето от годината. Зимата не може да мине без класическите свещи с аромат на ябълка и канела в червен цвят, лятото е по-свежо с аромата на морски бриз, за пролетта ванилия и цветни аромати са отличен избор, а есента ухае на тиква, нар и дървесни нотки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички