Подходящите цветове за дома ни според науката


Подходящите цветове за дома ни според науката
Снимка: iStock/Guliver

Избирането на перфектните цветове за стените във вашия дом може да бъде доста трудно. Ако се двоумите дали да следвате тенденциите в социалните мрежи или тези в списанията, ви предлагаме да вземете предвид и науката. 

Вижте какви съвети даде Сали Аугустин - психолог, директор в консултантската фирма Design with Science и експерт как околната среда се отразява на хората.

За спалнята - пробвайте прашно синьо

Синьото е цвят, който обикновено свързваме със спокойствие и почивка, може би заради еволюционните асоциации с ясно небе и водни източници. Проучвания всъщност са показали, че хората спят по-добре в сини спални. Нюансът не трябва да бъде прекалено тъмен, за да не създадете прекалено мрачно пространство.

Избягвайте: Лилаво

Този цвят може да е доста близък до синьото, но всъщност може да влоши съня ви, така че ви препоръчваме да не боядисвате спалнята си в него.

За домашния офис - пробвайте сивозелено

Зеленото се свързва с креативно мислене и психически ви зарежда за работа. Това може би е свързано с факта, че го асоциираме с природа, което може да ви помогне да прочистите съзнанието си. Отново, по-малко наситен цвят като сивозелено е идеално, тъй като не искате да прекалите със стимулирането.

Избягвайте: Червено

Помните ли тези червени забележки, които правеха учителите в училище? Вярвате или не, ние носим тази асоциация и в зряла възраст. Аугустин смята, че да бъдете в червена стая дори за кратък период от време може да намали аналитичното ви представяне.

За кухнята - пробвайте кобалтово

Това е сложно, тъй като зависи от ефекта, който искате да постигнете. Топлите, по-наситени нюанси като червено и оранжево стимулират апетита, но ако искате да постигнете обратния ефект - заложете на синьо. И в двата случая, кухнята е една стая, където по-наситените и жизнени нюанси са приемливи. 

Избягвайте: Зеленикаво жълто

Интересно, жълтото е най- малко любимият цвят по света, но често се избира за кухни. Когато добавите намек на зелено, то прилича на болнаво (чувство, което определено не искате около храната си).

За банята - пробвайте румено розово

Докато бялото се свързва с чистота и простота, може също така да накара стаята да изглежда скована. Розовото, от друга страна, създава най-добрата среда за всички тонове на кожата и дори може да ви накара да се почувствате малко по-топло, когато стъпите под душа. Но не трябва да превръщате банята си като тази на Барби, розовият кварц изглежда свежо и модерно.

Избягвайте: Неоново

Баните често са малки и никой не иска да бъде в затворено пространство, което визуално ги "атакува".

За хола - пробвайте топло пясъчно

Тъй като това е мултифункционално пространство - там ние както четем, така и се забавляваме с приятели, затова е добре да избягвате наситени и заглушени нюанси. Аугустин казва, че най-добре да се спрете на релаксиращи цветове, тъй като социалните ситуации генерират достатъчно енергия и ярката стая може да има обратен ефект върху настроението. Изберете нещо по-топло като бледа сиена, за да създаде още по-уютно пространство.

Избягвайте: Нещо, което е прекалено тъмно или наситено

Докато някои смели цветове могат да добавят драма към хола, прекалено дълбоките нюанси могат да създават задушаваща атмосфера.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама