5 дами от KvARTal-а: Как да REstart-ираш на феста


5 дами от KvARTal-а: Как да REstart-ираш на феста
Снимка: ПР

Независимо дали сте кореняк софиянец или от друг град, но от години се подвизавате в столицата ни, KvARTal Festival 2018: REstart e събитие, което трябва да посетите. Третото издание на фестивала ще преобрази района между улиците бул. "Мария Луиза", бул. "Дондуков", бул. "Васил Левски" и бул. "Сливница". Между 14 и 16 септември 2018 там ви очакват много интересни работилници, изложби, артистични пърформънси, лекции и концерти.

И тъй като ние от iWoman.bg сме медийни партньори на KvARTal Festival 2018: REstart, си поговорихме с част от дамския екип, който организира феста. Ето какво ни споделиха Мартина Стефанова, Арт Фондация ДОМА, Люба Христова, SOHO, Надежда Георгиева, Sito Studio, Алекс Генова, Сдружение Градски Читални и Христина Каменова, Дружество Архитектурно Наследство.

Опиши се с 3 думи.

Мартина: Неуморен културен експериментатор.

Люба: Рошава, дива и щастлива.

Надежда: Бързи, смели, сръчни.

Алекс: Не мога да се опиша в три думи.

Христина: Христина Светлинова Каменова.

Мартина Стефанова

Ти си част от KvARTal Festival 2018: REstart. Каква е твоята роля?

Мартина: Кроя стратегии за развитие на проекта в краткосрочен и дългосрочен план, партньорства на къси и дълги разстояния, както и поддържам вечния огън на екипа.

Люба: Олеле... това се равнява на въпроса каква е ролята ми в SOHO и би било пълно мъчение да се пробвам да формулирам накратко. Затова предпочитам да се идентифицирам екипно, като така отговорът би бил - всичко.

Надежда: Автор на визуалните материали и рестартиращ по ул. "Цар Симеон".

Алекс: Организационни въпроси.

Христина: Консултирам екипа по архитектурни въпроси, свързани с провеждането на събития и водя архитектурно-историческа разходка.

Люба Христова

Кои са нещата, които трябва да видим тази година, твоята лична селекция?

Мартина: Освен големите неща: скейт зона и графити работилница на паркинга между ЦУМ и Музея за история на София, Халите и лайв концертите там. Винаги една от най-чаровните части на КвАРТал-а е била да се изгубиш из малките улички и техните пространства, сякаш не си в София, но всъщност си в самия център.

Люба: Мислено разделям програмата на 3 части, които всеки път е предизвикателство да събера в 3 дена. Грандиозните общи неща, които творим заедно с колектива, като лайфовете с алтернативни артисти, а от тази година вече и графити пиршества, като точно за този елемент се вълнувам извънредно много, включително и понеже красотите ще останат дълго след фестивала като една чудна татуировка на самата тъкан на квартала.

Харесвам цветните програми из съседите, които обожавам да ме изненадват на момента, мотаейки се с картата в ръка (въпреки че преди това са ми минали много пъти през очите докато редим програмата) и разбира се "пъкленият ни план" за зелената ни къща с гурме street food градината, сред която и концерт и DJ сетове. Нямам търпение за изключителната фотографска изложба на Полина Илиева (моя мечта от над 5 години). Препоръчвам също пъстрата детска програма (тооолкова интересна, че би било грехота да не се посети и от попораснали малчугани) и pop-up storе-a изненада.

Надежда: Въпрос на личен избор и вкус. В София ми се сливат нещата напоследък и ме влекат събития и изложби извън границите на страната. Но разбира се, надявам се KvARTal Festival да стане черешката на тортата.

Алекс: Тази година препоръчвам разходка в целия квАРТал. Ще се случват страхотни неща навсякъде.

Христина: Разходка по малките улички, разбира се, и целия фестивал :)

Надежда Георгиева

Кои са местата в София, които харесваш?

Мартина: КвАРТал-ът, защото не излизам оттук. Жълтите павета заради усещането да се разхождаш по най-скъпата настилка в света и всички места за съвременна и алтернативна култура в столицата, които се грижат за духовната ни еволюция.

Люба: Витоша, последвана от малките зелени улички и градини из центъра и в частност Докторски паметник (където живеем) и квАРТал-ът ни (където е вторият ни дом) с усмихнати хора и кучета (котките - нито аз, нито кучетата ми ги харесваме), вкусните ресторанти, малки уютни кафенета и барчета, магазини за хранителни стоки и други, ама от тези "разделените" – хлебарници, месарници, плод и зеленчук, цветарници или пък шоколатерии и сладоледаджийници, където може да си поговорите с продавачите и да не усетите кога се е изплъзнало времето, скрити галери и ателиета, красиви стари къщи с дворове с цветя и трамваите!

Надежда: Парковете, дърветата, старите сгради.

Алекс: София. Цялата.

Христина: Цялата София е за харесване.

Алекс Генова

А които не харесваш?

Мартина: Не харесвам концентрацията на архитектура тип "сапунерка", пренесена от Слънчев бряг и засегнала не малка част от столицата. КвАРТал-ът и още няколко района са малкото все още запазени места. Държа на духа в материята преди всичко.

Люба: Всяко едно място, изпълнено с унили и занемарени, без почти никакъв живец, нещастни хора. Защото те предават енергията си върху заобикалящата ги среда и тя става по тяхно подобие – тягостна и отблъскваща.

Надежда: Всички пластмасови табели, всички надписи, изрязани с фолио, целия визуален (и реален) боклук по улиците, приел форма на дизайн. Толкова красиви сгради има, които са обезобразени с реклама. Заведенията по бул. "Витоша"! Липсата на велоалеи.

Алекс: Има страшно много потенциални места. Не виждам лошото, виждам възможността за промяна.

Христина: Всички улици в ремонт, има и друг начин това да се случи - без да страдат гражданите и града.

Христина Каменова

3 неща, които обожаваш да правиш в столицата ни?

Мартина: Да се разхождам из парковете и "дворците" на София, да посещавам културните събития от съвременен характер (България набира сериозна скорост на Балканите), да се губя из малките улици на КвАРТал-а.

Люба: Да се мотаeм и откриваме нови детайли и случвания из любимите ни места със семейството и приятелите си, да караме дъски (отскоро не само с кантове, но и с колелца) или просто да бъдем.

Надежда: Да карам колело, да откривам невиждани елементи по улиците, да се срещам с хора.

Алекс: Да се разхождам, да пия бира с приятели, да се забавлявам.

Христина: Дълги разходки с бира и куче в парка, съвсем умишлено изгубване в непознат квартал, случайни джем сешъни в някой таен бар.

Как REstart-ираш?

Мартина: С танци и приятели на път.

Люба: Сред планините или голямото синьо с близките си същества и по пътя измежду тях, с борда или съвсем простичко на една рогозка пред учителя по йога сред група от усмихнати положителни хора.

Надежда: С почивка, сън и книга.

Алекс: С танци.

Христина: С музика и спорт.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама