Илияна обича Черно море и иска да го спаси от пластмасата. А ти?


Илияна обича Черно море и иска да го спаси от пластмасата. А ти?
Снимка: Личен архив

Настъпи ли лято, сме сигурни, че броите дните, докато отидете на море, за да плувате, да се забавлявате с водни спортове или да се излежавате на плажа с коктейл в ръка. Знаете ли обаче, че скоро на Черно море, и не само на него, спокойно може му казвате Пластмасовото. Причината е, че в него безразборно се изхвърлят пластмасови изделия, които го замърсяват и застрашават водните обитатели. Това е една от причините да си поговорим с Илияна Стоилова, която е запален фен на уиндсърфа, има собствено сърф училище, а също така се занимава с интериорен дизайн. Тя е един от инициаторите на каузата "Черно море, свободно от пластмаса", което цели да насочи вниманието към този все по-сериозен проблем. Защото, както сама казва тя: "Черно море не е сметище, а източник на прехрана за всички" и ние сме напълно съгласни с нея.

Ти си от момичетата, които се занимават с много неща - интериорен дизайн, сърф, уиндсърф, екология... Можеш ли обаче да се опишеш само с 3 думи?

Много ми е трудно да говоря за себе си, но ако имам само 3 думи, биха били тези: енергична, винаги любопитна и трудолюбива.

Кога се роди любовта ти към морските спортове и какво те привлича в тях?

Бях много малка, когато съзнателно си спомням, че моите родители ме качваха на сърф. Те са в основата на любовта ми към водата и морските спортове. Винаги всичко се е въртяло около това кога ще ходим на море. Във водните спортове ме привлича това, че си в съвсем друга среда – не си  здраво стъпил на земята, ами тук, потопен в неизвестното, сякаш си някой друг, някой със свръх способности (смее се :)). Водата умее да променя мисленето, умее да те пречисти и да ти покаже съвсем друг свят. Моят любим воден спорт мисля, че за цял живот ще остане уиндсърфингът. Просто е като любов от пръв поглед, не знам дали някога ще ми омръзне.

Ти си един от инициаторите на каузата "Черно море, свободно от пластмаса". Какво се случва с нашето море?

Нашето море, както и всички останали океани и морета по света, е силно замърсено с пластмаса. Черно море е затворено и всичко се върти като в пералня вътре. Веднъж попаднали във водната среда, отпадъците остават почти завинаги там. Вече няма кътче от морето, където да не откриеш пластмаса. През миналата година се направиха изследвания за микропластмасата в наши води. Тези изследвания показаха тревожно голямо количество във водата. През лятото прекарвам целия си ден на вода. Някои от дните морето е чисто, но при определени ветрове и течения се носят купища отпадъци отвътре. Навсякъде докато карам уиндсърф виждам пликове, бутилки, найлони, каси, чували – някои стигат до брега и могат да бъдат рециклирани, преизползвани или депонирани, а други остават във водната среда, като с времето се разграждат и стават на микропластмаси. Това е и най-опасното, защото се превръщат в микрочастици и вече отстраняването им от водата става изключително трудно. Тези микрочастици биват погълнати и от животните във водата. Някои от морските обитатели и птиците умират именно от погълнатите количества пластмаси, а други стигат и до нас под формата на вкусно блюдо.

Във водите на Черно море всеки ден попадат 3 тона пластмасови отпадъци, а водите му все още не са подробно изследвани, за да може да се направи добър мониторинг и да се предприемат адекватни мерки. Каузата, зад която застава нашето уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, цели да събуди вниманието на хората към този проблем, не само в България, но и при нашите съседни страни, имащи излаз към Черно море. Научните изследвания и пробите на водата са едно от важните пера в този проект, за да можем да допринесем с едно малко парче информация към цялостния пъзел. Проблемът е световен, а решенията стартират на локално ниво.

Как може да подкрепим инициатива ви?

На 5 юни от 20:00 часа в Маймунарника групите Мерудия, Van Cock и ThaCrew ще пеят благотворително за "Черно море, свободно от пластмаса", а всеки, който присъства, ще допринесе за каузата. Преди седмица стартирахме и Indiegogo кампания PLASTIC FREE BLACK SEA, където освен, че дарявате за каузата, получавате и подарък.

Какво би искала да кажеш на всички хора, които безразборно изхвърлят боклуци в Черно море и не само?

Ние сме част от природата. Тя ни дарява блага, с които ние хората оцеляваме и се развиваме вече хиляди години. Стигайки до тук да говорим всеки ден за екологични проблеми като замърсяване на околната среда, означава, че ние сме неблагодарни и не оценяваме нищо, завещавайки катастрофа на всички след нас.

Отнема малко време, за да осъзнаеш тази проблематика и призовавам да бъдете съзнателни в действията си. Черно море не е сметище, а източник на прехрана за всички.

Можеш ли да дадеш няколко лични примера как да бъдем по-еко.

Моят личен съвет е да започнем да търсим повече информация за цикъла на живот на предметите. Информацията идва малко по-малко, стига да се поинтересуваме. Аз все още се уча да бъда по-еко.

Първото нещо, с което аз започнах е да намалявам пластмасата за еднократна употреба в ежедневието си. Като начало най-лесното е да ползваш при пазар или хапване навън контейнери за многократна употреба. Например при пазар да ползваш текстилни торби за зеленчуците, плодовете, ядките и т.н. Да избягваш пакетираните продукти в найлонови опаковки, а да ползваш съдове със затварящи се капаци за продукти като маслини, сирене, кашкавал и др. Стъклени контейнери за мляко, зехтин и всякакви течни продукти.

Пазаруването на чисти здравословни храни от малки производители и фермерски пазари също помага да бъдеш по-еко.

Колкото повече купуваме излишни вещи за дома си, толкова повече стимулираме тяхното производство, следователно като съвет бих дала – да ограничим купуването на излишни предмети от всякакъв вид.

Купуване на предмети и дрехи втора употреба също е много важно перо за намаляването на излишното производство и собствения ни екологичен отпечатък на тази планета.

Продължи изречението: Черно море е...

моят дом.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама