Ивелина Гичева: Жените могат да бъдат каквито искат, стига да са себе си


Ивелина Гичева: Жените могат да бъдат каквито искат, стига да са себе си
Снимка: Личен архив

Ние вярваме, че жените можем да постигнем всичко, което искаме, дори когато става въпрос за суровия бизнес свят. И тъй като смятаме, че колкото повече добри примери имаме пред себе си, толкова по-лесно може да се стигне до промяна, ви представяме Ивелина Гичева. От 10 години тя работи в рекламния бизнес, а в момента е творчески директор на Tribal WorldWide. Освен това, Ива е жури на криейтив фестивали по цял свят, собственик на марка чорапи, сценарист на документални филми и щастлива съпруга.

С нея си поговорихме относно ролята на ментор, в която ще влезе на първото издание на Sее It Be It (2 декември 2017 г.). Целта на програмата е да се даде видимост и признание на успехите на жените, както и да се насърчи тяхното професионално развитие.

Опиши се с 3 думи.

Може би ще успея с три двойки думи:

мързелива – упорита

колеблива – решителна

честолюбива – търпелива

Ти ще бъдеш ментор на първото събитие See it Be it в България. Защо е важно да се чува повече женският глас в бизнеса и подценяван ли е според теб?

Според мен е важно да се чува истинският женски глас, а не онзи, преправен на по-дрезгав, wanna-be-мъжки глас.

Често се приема, че хората, които си заслужава да бъдат чути, са тези, които са най-гръмогласни. Че alfa-male поведението е поведението на лидера. Ако не си такъв, не ставаш за лидер. Не съм съгласна.

По принцип женският глас е по-малко остър, не толкова наперен, не толкова категоричен и нетърпящ възражение. Това не го прави по-малко смислен или полезен за бизнеса. Има все повече примери, които доказват това.

Затова е важно жените да чуват по-често за тях. Да разберат, че могат да бъдат такива, каквито им идва отвътре, а не каквито обществото им налага.

За мен, стига да вадят повече от хората около себе си, могат да бъдат нахакани, обрани, меки, арогантни дори, могат да бъдат каквито искат, стига да са себе си, а не това, което мислят, че е "правилният лидерски стил".

Как може да се промени това?

Трябва да започнем да си вярваме повече и да се подкрепяме една друга. Да си даваме повече шансове. Да търсим повече шансове.

Ти самата като жена с какви трудности си се сблъсквала в кариерата си?

С една приятелка скоро си говорихме за това, че ако има конфликт и жена се наложи да се отнесе малко по-остро с подизпълнител или с някой по веригата, обикновено реакцията е "тази е голяма кучка". За същото поведение, когато идва от мъж, реакцията би била "ей, този ги постави на мястото им".

Да намериш себе си в такава среда е трудно. За мен решението винаги е било просто да си задам въпроса – дали ако се държа добре с някой, съм добра към себе си. Или правя нещо, което после ще ме накара да се чувствам зле.

Кои са най-важните уроци, които си научила за бизнеса и би искала да предадеш на останалите?

Трябва да взимаш проектите си насериозно, но не и себе си.

Една жена трябва…

... да се опитва на първо място да се хареса на себе си, после на всички останали.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама