Тя е млада, красива, умна... и е учителка


Тя е млада, красива, умна... и е учителка
Снимка: Личен архив

Точно на 15-ти септември решихме да ви запознаем с Николета Маркова. В България постоянно се оплакват от недостиг на учители и това е напълно нормално, когато една продавачка в магазин получава повече от човек, който образова бъдещето на нацията ни. Но има млади хора, за които тази професия е призвание и приемат учителството като мисия. Точно такава е Николета, която е начална учителка в столично училище. Макар че признава, че да преподаваш не е лесно, че постоянно се сблъсква с бумащина, тя никога не си е помисляла да се откаже. Както споделя самата тя, "Ако искаш промяна, трябва ти самият да бъдеш тази промяна!". И ние сме напълно съгласни с нея.

Опиши се с 3 думи.

Отговорна, лоялна и целеустремена.

Каква искаше да станеш като малка?

Не съм мечтала за конкретна професия като дете. Осъзнах желанието си да бъда учител на доста по-късен етап от живота ми.

Ти си учителка в начален курс. Какво е за теб 15-ти септември?

За мен 15-ти септември е личен празник - малка Нова година - време за нови планове и цели. Едно свежо начало, което неминуемо води със себе си и редица предизвикателства.

Всички знаем, че учителската професия е трудна и недобре платена. Защо млад човек като теб избра да работи точно това?

По отношение на заплащането смея да твърдя, че то не съответства ни най-малко на отговорностите, които професията носи. Въпреки това вярвам, че съм открила своето призвание в нея и тя ми доставя истинско удовлетворение. Виждам в нея мисия. Всички говорят как искат действителността в България да се промени към по-добро, искат промяна. Тя обаче няма как да дойде отнякъде просто ей така, наготово. Ако искаш промяна, трябва ти самият да бъдеш тази промяна! Образованието е едно от ключовите звена в това отношение - от него трябва да се започне.

Какво ти дава и както ти отнема учителството?

Работата с децата ме зарежда с положителна енергия и ми дава сили да се справям с трудностите, които срещам. Мотивира ме и за по-нататъшното ми развитие като педагог.

Ти предаваш знанията си на децата, на какво обаче те учат те самите?

За разлика от възрастните, децата са откровени, при тях няма фалш. Искрени са и в обичта, и в състраданието си. Имат изострено чувство за справедливост. Всичко това, поднесено в различни ситуации от ежедневието ни заедно, ми показва нова, по-различна гледна точка, кара ме да размишлявам и да достигам до важни изводи, които, от своя страна, провокират действия.

Имало ли е моменти, когато си мислила да смениш професията си?

Категорично не, дори и в най-трудните моменти. Може би защото имам такъв характер - не се отказвам от нещата, които са важни за мен.

Кои са най-големите абсурди в българското образование?

За съжаление абсурди не липсват. Проблемите са много. Немалък такъв например е безконечната бумащина, с която преподавателите са принудени да се борят. В голямата си част тази документация, увеличаваща се с всяка нова реформа, е напълно излишна и отнема значителна част от времето, което може да бъде използвано пълноценно за работа с учениците или за подготвяне на допълнителни учебни материали. Сякаш образователната система нарочно се стреми да превърне българския учител в чиновник.

Какво би посъветвала всички родители?

Има хора, които рядко показват чувствата си и подценяват важността им. Затова бих посъветвала родителите да казват на децата си, че ги обичат, защото именно любовта отключва положителното отношение към света.

3 неща, които обожаваш да правиш, когато си извън класната стая?

Обожавам да пътувам, да спортувам и да се разхождам сред природата.

Какво най-много харесваш в себе си?

Може би най-много харесвам упорития си характер. Не се отказвам, докато не постигна това, което желая.

А какво би променила?

Понякога си мисля, че най-големият ми порок е, че се старая да угодя на всички и че се ангажирам с прекалено много задачи. Бих искала да имам повече свободно време за себе си.

На какво не можеш да устоиш?

Не мога да устоя на предложение за пътуване.

Една жена трябва...

... да бъде естествена.

Какъв е твоят свят?

Светът ми представлява съвкупност от моите ценности, интереси и мечти, които по един или по друг начин са свързани с хората, които обичам - моето семейство и приятели.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама