5 клишета, които да НЕ казвате на интервю за работа


5 клишета, които да НЕ казвате на интервю за работа
Снимка: iStock/Guliver

Впечатлението, което направите на интервю за работа, е решаващо за това дали ще ви наемат. За да се подготвят предварително, някои кандидати се запасяват с набор от традиционни отговори на въпроси, които мениджърите често задават. Това обаче не е толкова добра стратегия - провеждащите събеседвания вероятно са чували тези фрази толкова пъти, че им е писнало от тях и по-скоро биха били отблъснати от тях. От FastCompany посочват кои са клишираните изречения, които е по-добре да не излизат от устата ви на интервю за работа.  

1. "Винаги давам 150% от себе си."

Човек не може да даде 150% от себе си, защото той не работи рамо до рамо с някакъв клонинг, който разполага с 50% от неговите способности. Когато кажете нещо подобно, и особено ако не дадете конкретен пример, с който да подкрепите твърдението си, това ви кара да звучите неискрено и понякога дори арогантно.

2. "Аз съм работохолик и работя добре в екип."

Повярвайте, не това са нещата, които иска да чуе бъдещият ви работодател. Той/тя търси искрени хора, които са готови да се учат и развиват и които посочват конкретни начини, чрез които ще помогнат за успеха на компанията.

3. "Не просто изпълнявам задълженията си, аз ги преизпълнявам"

Тази фраза създава впечатление за неподготвеност или за посредствен човек с нереалистична представа за способностите си. Ако един човек вярва в идеята, че винаги преизпълнява своите задължения, то това означава, че останалите най-вероятно го подценяват. Ако се справяш по-добре от очакваното с всяка задача, с която се захващаш, това показва, че хората не са имали особено големи очаквания за теб от самото начало. Това от своя страна води до въпроса, каква е била причината другите да са се съмнявали в способностите на този човек.

интервю за работа

4. "Наистина обичам тази компания"

Сериозно? Какво точно обичате в компанията, в която кандидатствате за работа? Можете ли да разкажете нещо повече за нея от това, което може да прочетете в категория „за нас“ на нейния сайт? Всеки интервюиращ приема по подразбиране, че имате положително мнение за компанията, след като сте кандидатствате за работа в нея, така че няма нужда да заявявате очевидното.

5. "Имам око за детайлите."

Ако твърдите това, то най-добре е да сте запознати със всяка малка подробност за вашата работа и екип. Какво се е случило през последния месец, какви са били резултатите за изминалото тримесечие и какви са очакванията за следващата година? От къде произтичат проблемите, пред които е изправена компанията, и какви са причините за нейните успехи? Работодателят ще иска да види доказателства за твърдението ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама