7 съвета за успешни преговори


7 съвета за успешни преговори
Снимка: iStock/Guliver

За провеждането на преговори с успешен финал няма тайна. Колкото по-често водите такива, толкова повече практика ще придобиете и сами ще усещате на какво поведение да заложите. И все пак съществуват някои основни правила, които ще ви помогнат да постигнете целта си, пише Inc.com.

1. Опитайте да преговаряте на ваша територия или на неутрално място

Отсрещната страна печели предимство, когато се съгласите да преговаряте в техния офис. Опитайте се да задържите преговорите на ваша територия. Когато това е невъзможно, изберете неутрално място, което да изравни силите.

2. Не казвайте "да“ от първия път

Факт е, че повечето хора отправят първоначална оферта, която е по-ниска, от това, което всъщност са готови да предложат. Това е нормална и дори очаквана част от процеса на договаряне. Премислете добре първоначалното предложение и не показвайте голяма готовност да го приемете, за да не изглеждате отчаяни и готови на всичко. Ако предлаганите условия не отговарят на вашите нужди и виждания, направете контра-оферта, която да постави границите, които не бихте пренебрегнали.

3. Преговаряйте само с хора, които имат властта да вземат решения

Договарянето с хора, които нямат нужните правомощия, за да финализират сделки, е пълна загуба на време. Настоявайте за среща с човек, който е в състояние да каже „да“ и да подпише договора.

4. Не назовавайте цената първи

Има едно неписано правило при преговорите, което гласи, че губи този, който първи назове цена. Намалете говоренето и се фокусирайте върху слушането, за да разберете какво точно търси ответната страна и да обмислите очертанията на евентуалната сделка.

ПРОЧЕТЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама