Бъдещето може би няма да има нужда от тези професии


Бъдещето може би няма да има нужда от тези професии
Снимка: iStock/Guliver

Разпространението на коронавируса сериозно засегна световната икономика. Последствията от пандемията най-вероятно ще променят сериозно целия пазар на труда - но как точно? Руското издание RT опитва да даде отговор, като цитира изследвания на Института за прогресивно образование, според които под удар ще се окажат не само работещите в сферата на туризма, която най-силно пострада. Изданието прогнозира кои професии ще се окажат най-малко търсени и в кои области може да нарасне конкуренцията.

Според изследването в зоната на риска на първо място попадат туроператорите и екскурзоводите заради щетите в туризма. Анализаторите очакват голямо сътресение и съкращения на заетите в бранша.

Много авиокомпании вече се намират на ръба на банкрута. Това може да изведе на трудовия пазар голям брой опитни професионалисти, което ще повлече силна конкуренция между тях при намиране на работа.

Същата ситуация може да се създаде и в сферата на фитнес индустрията. След приключване на режима на самоизолация много центрове за фитнес едва ли ще могат да си върнат в пълен обем клиентите и затова дори опитни инструктори ще си търсят работа.

Разпространението на коронавируса може да подтикне процеса на автоматизация и цифровизация на работния процес, който започна далеч преди пандемията. Развиват се и онлайн сървъри, които позволяват на хората да изпълняват много дейности без прибягване до помощта на специалисти. Това ще доведе до удар над представители на цяла поредица от професии: младши служители във фирмени отдели, младши анализатори, юрисконсулти, банкови мениджъри, фармацевти, агенти за имотни продажби, преводачи, учители, репетитори...

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО СТЕ ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА?

Работещите в полиграфията също попадат в зоната на риска, защото собствениците на малък и среден бизнес ще оптимизират разходите си и ще преминат към ползване на по-икономичните електронни продукти.

RT цитира анализатори, че след пандемията ще се усложни ситуацията за работещи в сферата на модата: школи и конкурси за модели, статисти и рекламни лица.

Според мнението на генералния директор на Руската асоциация на кадрите Анна Старикова, дори IT-специалистите се оказват засегнати, макар тенденцията да се разширяват онлайн дейности, защото неизбежно ще спадне платежоспособното търсене на такива служители.

Старикова счита, че някои отрасли много бързо ще се върнат в строя. Това преди всичко се отнасяло за хора, чиято дейност не може да се извършва онлайн или да се автоматизира. На първо място са салоните за мъжко подстригване, дамските фризьорски и козметични салони, които по презумпция не могат да работят в онлайн режим. Очаква се процесът при тях да завърши само година след отминаване на COVID-19.

 

Превод: Ганчо Каменарски

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама