Българка е сред наградените с "Пулицър" за журналистика


Българка е сред наградените с "Пулицър" за журналистика
Снимка: Здравко Йончев/АЕЖ

Българската журналистка Боряна Джамбазова е сред носителите на споделена награда "Пулицър" за международна журналистика, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България. Победителите бяха обявени в понеделник вечерта.

Боряна е отличена като част от екип, разработил поредицата "Скритата война на Путин" за "Ню Йорк таймс".

Тя е посветена на действията на руските тайни служби в няколко държави по света – Украйна, Мадагаскар, България, Либия, Централноафриканската република. Част от този екип е и Боряна Джамбазова с нейния принос за за журналистическото разследване на българска територия.

През декември миналата година "Ню Йорк Таймс" пише за връзката на руските тайни служби с опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Автор на материала е журналистът Майкъл Шуорц, който работи заедно с Боряна Джамбазова при отразяването на темата в София.

Боряна Джамбазова е член на Управителния съвет на АЕЖ – България и журналист на свободна практика. Започва да работи като репортер през 2005 г., като пише както за български, така и за чужди медии. Оттогава отразява широк кръг от теми – от актуални политически и икономически събития до социални въпроси и проблеми, свързани с човешките права. Нейни материали са публикувани в New York Times, Economist и Politico Europe. Завършила е бакалавърска степен по журналистика в Софийския университет и магистратура по нови медии в New York University като стипендиант на програма "Фулбрайт".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама