Кажете си тези неща, ако сте преживяли провал


Кажете си тези неща, ако сте преживяли провал
Снимка: iStock/Guliver

Защо някои завинаги се отказват от мечтите си след първия провал, докато други се мотивират и постигат още по-добри резултатите? Поведението е свързано с начина, по които различните хора възприемат концепцията за провал. Не всичко винаги се получава добре от първия път, а неуспехите са част от дългия път към постигане на крайните цели. Ако се самонаказвате за допуснатите грешки, вместо да се поучите от тях, и се откажете да рискувате отново – това няма да доведе до нищо добро. Единственият резултат от подобно поведение ще е да се заселите трайно в зоната си на комфорт, което означава край на вашето развитие.

Ключът към възстановяване от провал е промяна на начина на възприемането му, пише Forbes. Ако се научите сами да се успокоявате и мотивирате, това ще ви направи много по-продуктивни, отколкото някога сте си представяли. Ето какво да кажете на самите себе си, за да приемете по-здравословно провалите в живота.

1. “Дори и нещата да не са се развили по начина, по който исках, аз все пак съм добре“.

Драматизирането никога не помага. Не мислете само за негативните страни на провала и за загубите, а си припомнете нещата, които все още имате. Винаги има за какво да сте благодарни в живота си – това е точният момент да си го напомните.

2. „Провалът е доказателство, че предизвиквам себе си до краен предел“.

Въпрос на избор е дали да имате скучен и предвидим живот, в които няма риск от провал, защото има само рутина. Но ако искате да продължите да се развивате и да станете една по-добра версия на самите себе си, то тогава ще ви се наложи да правите и неща, чиито успех невинаги е гарантиран. Да предизвикате собствените си възможности е постижение дори само по себе си.

3. „Ще се фокусирам върху нещата, които мога да контролирам“.

Дори и да сте потърпевши от последствията, невинаги вие сте причината за неуспеха. Фактът, че не сте получили желаното повишение, не означава, че не се справяте достатъчно добре. Понякога има външни фактори, които непосредствено предопределят развоя на събитията. Опитайте да се фокусирате върху това, които можете да контролирате – като да давате най-доброто от себе си например.

4. „Неуспехът ме поставя в неловко положение, но аз мога да се справя с това“.

Съмненията в собствените способности, срамът и самосъжалението подсилват дискомфорта от провала. Припомнете си, че сте изпадали и в по-неприятни ситуации, и ще се справите с тази по-лесно.

Прочетете останалите ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама