Лесни стъпки да получиш мечтаната работа


Лесни стъпки да получиш мечтаната работа
Снимка: iStock/Guliver

Когато започваш да учиш в университет, в съзнанието си имаш визия. Визия за това какво точно искаш да работиш, когато завършиш. Четирите години, в които си студентка, минават със скоростта на светлината и много скоро, след като си започнала, вече си дипломиран възрастен човек, готов да се изправи срещу света.

Тогава се сблъскваш с куп проблеми и осъзнаваш, че намирането на мечтаната работа хич не е лесна задача. Ако си експерт в своята област и обичаш това, което си учила и вършиш, добре е да знаеш, че образованието съвсем не е единственото, което работодателите търсят в бъдещия си служител. Има няколко малки стъпки, които трябва да направиш, преди да кандидатстваш за мечтаната позиция, за да си сигурна, че автобиографията ти ще бъде първата, на която бъдещият ти работодател ще се спре.

1. Прави нещо наистина интересно

Веднага след завършването имаш нужда от малко почивка, за да се отърсиш от дните си на учене, изпити и крайни срокове и да се настроиш на друга вълна. Това е идеалният период да направиш нещо интересно. Можеш да предприемеш мечтано пътуване до далечна дестинация, да станеш доброволец или да отидеш на езикова ваканция. Всички тези нещ ,ще те обогатят емоционално, а това ще има ефект върху бъдещия ти работодател. В днешно време повечето собственици на фирми търсят служители с разнообразни интереси и преживявания. За тях това са хора с цели, амбиции и собствено мнение. А това е много по-ценно от написаното в дипломата ти.

2. Прегледай всичките си профили в социалните мрежи

Всеизвестен факт е, че повечето работодатели проверяват бъдещите си служители в социалните мрежи. Затова е добре да направиш добро впечатление и там. Прегледай профилите си, обнови информацията и се погрижи за снимките си. Профилните ти снимки трябва да са ясни, непровокативни и показващи теб в целия ти блясък. Отърви се от такива, на които си с цигара, коктейл или прекалила с чашките. Това ще предполага, че си купонджийка, която може да закъснява за работа заради купоните. Не разкривай всяка секунда от личния си живот в социалните мрежи.

3. Потърси професионална помощ за мотивационното си писмо

Мотивационното писмо е дори по-важно от автобиографията ти. То е нещото, с което можеш да спечелиш потенциалния си работодател и затова е добре да му отделиш специално внимание. Ако не си добра в писането, консултирай се с професионалист. Това може да е HR специалист или просто приятел, който умее да пише добре. Без значение кое ще избереш, постарай се да отделиш на мотивационното си писмо нужното време. Усилията ти ще бъдат възнаградени.

4. Запознай се с хора

Никой никога не е стигнал далеч сам. И ако си мислиш, че ти ще си първата, спри. Да познаваш правилните хора е много ценно нещо, което в днешно време не е за подценяване. Затова започни да се запознаваш с хора от своя бранш. Посещавай събития и се срещай с колкото се може повече специалисти, от които можеш да се поучиш. Ще се учудиш колко много врати могат да бъдат отворени пред теб, когато се покажеш на света

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама