5 храни за по-бърз растеж на косата


5 храни за по-бърз растеж на косата
Снимка: iStock/Guliver

Дългата коса е цел на много жени. В допълнение на специалните шампоани, маски и серуми, е важно да промените начина си на хранене, за да помогнете на косата си да расте по-бързо.

1. Сьомга

Омега 3-мастните кисели укрепват космените фоликули и стимулират растежа на косата. Научни изследвания са показали, че консумирането на продукти, съдържащи тези киселини, намалява телогенната фаза (периодът на почивка на космените фоликули) с половин година. Освен това, сьомгата съдържа витамин B12 и желязо, които също помагат за растежа на косата.

2. Яйца

Яйцата съдържат необходими елементи за растежа на косата и поддържането на хубавия й вид, сред които протеин и биотин. Биотин се препоръчва срещу косопад. Освен това в яйцата има левцин (отговорен за клетъчното деление) и други аминокиселини, от които се нуждаете косата ви.

3. Ядки

В ядките има витамин Е, който активира растежа на косата и я прави по-силна. 30 грама бадеми (около 15-20 ядки) съдържат препоръчителната дневна доза. Те също така са богати на полезни вещества като биотин, мастни киселини и витамини от В група.

4. Тиквени семки

Те съдържат витамините B1, B2, B3 и B4, които са отговорни за растежа на косата, а също така B5 и B6, които помагат да имаме здрав скалп. Ако имате сериозен косопад, трябва да включите повече масло от тиквени семки в диетата си, тъй като според скорошно проучване то помага при сериозни форми на тази болест.

5. Аспержи

Аспержите са изключително богати на желязо - един от най-важните елементи за здрава коса. Този зеленчук също така съдържа цинк, холин (нормализира кръвоснабдяването на скалпа) и други полезни вещества.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама