Ето как стресът вреди на красотата ни


Ето как стресът вреди на красотата ни
Снимка: iStock/Guliver

Стресът вреди на здравето и психиката ни, но също така оказва негативно влияние и на красотата ни. Знаете ли обаче, че той е причина за цели 75% от проблемите с външния ни вид. Останалите 25% се дължат на неправилен хранителен режим, мръсен въздух, цигари и алкохол. Ето как болестта на 20-ти век вреди на красотата ни и как да се справите с този проблем.

1. Стресът и кожата ни 

Когато сме подложени на постоянен и продължителен стрес, кожата ни много бързо започва да се уврежда. Това се случва, защото под влияние на стреса тялото ни произвежда повече от хормона кортизол, който стимулира мастната секреция, отклонява притока на кръвта към мускулите и по този начин спира кислорода и хранителните вещества към клетките.

Бариерните и възстановителните й функции отслабват. Всички външни фактори действат много по-лесно на кожата и тя се уврежда още повече. Кожата започва да губи своя блясък. Фините линии и бръчките започват да стават по-видими, получават се раздразнения, зачервявания, омазняване, акне и тъмни кръгове под очите.

2. Стресът и косата 

Както вече ви стана ясно, стресът започва да влияе на кожата ни много бързо, но на косата той се отразява седмици или месеци по-късно. Стресът вреди на косата ни, защото в такъв момент на други органи е нужна енергия и за да оцелеят, тялото сякаш пренебрегва косата. Признаците са косопад и чувствителен скалп. При дълъг период на стрес започва да става безжизнена, къса се, косъмът изтънява, появява се пърхот и като цяло губи своята жизненост.

3. Как да помогнете на косата и кожата си да се справят със стреса? 

Въпреки големия стрес и всичко, което се случва около вас, трябва да положите нужните грижи за красотата си, защото по-късно щетите може да са непоправими. Козметиката определено ще ви помогне в борбата, но най-вече домашно приготвените маски за коса и кожа. Не отнемат много време и пари, а и са изключително лесни за приготвяне. От най-голямо значение е правилното и здравословно хранете. Пийте повече течности като наблегнете на водата. Напоследък медитацията е много известно средство за справяне със стреса. Достатъчни са 20 минути сутрин и вечер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама