5 грешки при избора на летни обувки


5 грешки при избора на летни обувки
Снимка: iStock/Guliver

По това време на годината магазините предлагат богат избор от модели обувки за всеки вкус. Но като се разграничите от красивия им външен вид, трябва да обърнете внимание и на здравето си. Сигурни сме, че ви се е случвало да си купите обувки, в които сте се влюбили, макар че са ви неудобни. За съжаление това може да има сериозни последици за краката ви. И ако ви предстои да си купувате летни обувки, ето 5 грешки, които трябва да избягвате.

Твърде тесни

Носенето на обувки, които са твърде тесни за краката ви, създава неприятно впечатление. В допълнение, това може да допринесе за деформация на ставите на краката и да доведе до появата на пришки на пръстите. Тесните обувки често причиняват враснали нокти, както и дразнене на кожата, което води до образуването на мазоли.

Подметката е по-дълга от крака

Прекалено дългите подметки се срещат често при джапанките и особено тези между пръстите. При такива обувки разстоянието между върховете на пръстите на краката и предния край на подметката обикновено е твърде голямо, което ги прави неудобни. Когато ходите с такива, походката се променя, което може да причини проблеми със ставите на краката. Освен това рискувате да се спънете, когато качвате стълби. Нормалното разстояние трябва да бъде не повече от 1 см.

Подметката е твърде къса

Когато носите сандали и подметката е твърде къса, трябва постоянно да стягате пръстите, за да не докосват земята. Това означава, че мускулите са в постоянно напрежение и натоварването върху крака е неравномерно. Когато пробвате нови обувки, не забравяйте да се ориентирате според най-предната точка на крака.

Носите лачени обувки 

През най-горещите дни на годината трябва да избягвате да носите лачени обувки, тъй като при тях няма проветряване. Краката ви се изпотяват, което може да допринесе за появата на гъбички. Освен това, тези обувки могат да се повредят вследствие на температурата - те могат да се напукат, когато термометърът падне -10 градуса или надвиши 25 градуса.

Носите затворени обувки на босо

През лятото е много изкушаващо да носим затворени обувки без чорапи, но това може да доведе до спарване на краката и загрубяване на петите. Препоръчително е с памучни чорапи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама